Sportclubs

Bestuur sportvereniging

Administratieve ondersteuning op maat van jouw club

Bestuur op jouw manier

Zit je met je handen in je haar en weet je soms niet waar eerst te kijken? Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe sportclub opricht of een sportvereniging bestuurt. Ben je als feitelijke vereniging btw-plichtig? Hoe zit het met vrijwilligers en de uitbetaling van trainers? Wat met al de rest? Geen zorgen! Bij Fros kan je steeds terecht voor administratieve ondersteuning en hulp waar nodig.


Naast een online clubportaal om jouw ledenadministratie te vereenvoudigen, staan ook onze Fros coaches steeds voor jou klaar om samen na te denken over hoe we jouw club vooruit kunnen helpen.

17

5 tips voor een goed werkend bestuur

Sportverenigingen: het zijn onze uitlaatklep en de sociale bezigheid in het weekend. Langs de lijn of aan de bal, we komen graag thuis op onze favoriete velden.

Maar wat gaat er schuil achter dat gezellige clubhuis, het jaarlijkse jeugdtoernooi en de wekelijkste competitie? Wie zorgen ervoor dat de club draaiende blijft, de contributie geïnd wordt en de kantine aangevuld is? Juist, het bestuur.

 

Daarom heeft de Nederlandse organisatie ClubCollect 5 handige tips geformuleerd voor een goed werkend bestuur!

Fros coaches

Aansluiten bij Fros is meer dan een optimale verzekering voor je leden alleen. Ons team staat jouw club met raad en daad bij doorheen het hele proces. Onze Fros coaches denken samen met jou na over een verzekering op maat, subsidies en andere financiële ondersteuningsmogelijkheden, opleidingen, etc. We helpen je een weg te banen doorheen het sportlandschap en brengen je in contact met de juiste mensen en instanties.

 

Name it, onze Fros coaches staan voor je klaar!  

AV, Fros-012-afdruk
Untitled design (7)

Het Fros clubportaal,
jouw partner in crime!

Of je nu een groepje wielerliefhebbers bent of een grote multisportclub: van zodra er sprake is van leden, is er sprake van ledenadministratie. Er moeten best wel wat gegevens zorgvuldig bijgehouden worden en dat kan soms wel eens voor frustraties zorgen.

 

Het online Fros clubportaal is speciaal ontwikkeld om jou het leven makkelijker te maken. Via het clubportaal kan je je volledige ledenadministratie online beheren. Je kan er:

Het Fros clubportaal is er voor alle bij Fros aangesloten clubs. Nieuwe clubs moeten voor hun eerste aansluiting eerst contact opnemen met één van onze medewerkers. Van zodra je lid bent van Fros, kan je jaarlijks jouw aansluiting volledig online laten verlopen. Handig, snel en bovendien super veilig.

Bijscholingen en infosessies

No event found!

Licentiewerking

De meeste sporten kan je vrij beoefenen maar dit is niet altijd zo. Wie in Vlaanderen wil sportschieten bijvoorbeeld, moet in het bezit zijn van een sportschutterslicentie. Fros is door de overheid gemachtigd om sportschutterslicenties uit te reiken en staat paraat voor alle schutters, zowel de recreatieve als de wedstrijdschutter.

 

Wil je dus graag een club oprichten met een licentiewerking? Dan ben je bij Fros aan het juiste adres voor de ondersteuning waar je naar op zoek bent!

Sport shooting training
Untitled design (8)

Maak kennis met de Vlaamse Sportfederatie

Is een feitelijke vereniging btw-plichtig? Betaalt een vereniging belastingen? Hoe zit het ook weer met vrijwilligerscontracten bij een vzw? Het is heel normaal dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Gelukkig is er dan de Vlaamse Sportfederatie. Bovendien kan je als sportclub aangesloten bij Fros van heel wat voordeeltarieven profiteren.

 

De Vlaamse Sportfederatie richt zich rechtstreeks tot sportclubs en sportclubbestuurders en helpt je bij de administratie en het bestuur van je sportclub. De hoofdopdrachten van de Vlaamse Sportfederatie zijn:

De Vlaamse Sportfederatie ontwikkelde verschillende brochures, modeldocumenten en tools om sportclubbestuurders te helpen bij de administratie en het bestuur van hun sportclub. Zo vind je er een model factuur voor een btw-plichtige vzw, de handleiding ‘GDPR op maat van je sportclub’, Facebook do’s & don’ts, … Je kan het zo gek niet bedenken! 

 

Als sportclub aangesloten bij Fros kan je na registratie op hun website gebruik maken van de Vlaamse Sportfederatie producten. Brochures kan je gratis online lezen op de website en documenten kan je onmiddellijk downloaden. 

De Vlaamse Sportfederatie biedt bijscholingen aan voor sportclubbestuurders. De thema’s worden afgestemd op de noden van het sportveld. Zo werkt de Vlaamse Sportfederatie naast het bestaande aanbod regelmatig nieuwe onderwerpen/samenwerkingsverbanden uit indien ze een meerwaarde vormen voor sportclubs in Vlaanderen.

 

De bijscholingen zijn interactief en praktijkgericht, waardoor ze ook een ideaal forum vormen om te netwerken met collega-sportclubbestuurders. Inzichten, tips, herkenbare voorbeelden of getuigenissen van de docent en van andere sportclubbestuurders kunnen de eigen bestuursproblemen in de sportclub helpen oplossen.

Zit je met vragen rond bestuurlijke thema’s? De Vlaamse Sportfederatie heeft een enorm uitgebreid documentatiecentrum en bundelt de veel gestelde vragen mét antwoorden op haar website. 

 

Je kan er het antwoord vinden op vragen als:

 

  • Wanneer is een sportclub btw-plichtig?
  • Kan een feitelijke vereniging btw-plichtig zijn?
  • Hoe lang moet een vzw haar boekhouding bijhouden?
  • Wat zijn de wettelijk verplicht te verzekeren risico’s voor vrijwilligers?
  • Wanneer gebruik je welke sportvergoeding?
  • GDPR: Hoe lang mogen gegevens bijgehouden worden?

Mogelijks vind je daar het antwoord op jouw vraag! 

Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s waaronder beleid, boekhouding, communicatie, fiscaliteit, fondsenwerving en vrijwilligers.

Goalplanner, de planningstool voor sportclubs

Ben je op zoek naar een handige budgettaire tool om jullie toekomstplannen beter op te volgen? Gebruik dan Goalplanner, de gloednieuwe online tool van de Vlaamse Sportfederatie. Gebruiksvriendelijk en werkbaar voor iedereen binnen jouw club.

 

Wat kan je er zoal mee? Veel hoor. Deze online budgettaire tool is op maat gemaakt van sportclubs. Een blik op de functionaliteiten: 

Daarbovenop is het een werkbare tool voor iedereen. Een eetfestijn of jeugdtornooi op komst? Met de tool kun je de organiserende leden toegang geven om zelf het actiebudget te beheren en een correcte inschatting te doen.

Ultimate Frisbee | Women In Ultimate

Samen alles geven met Clubgrade

De sportclub is een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Het is een plaats waar iedereen graag komt en zich thuis voelt, waar elke medewerker zijn taken kent. Toch is zo’n omgeving creëren niet vanzelfsprekend. Een sportclub besturen vraagt immers veel vaardigheden. Er zijn al heel wat tools en opleidingen beschikbaar rond managementthema’s. Handig, maar veel bestuurders ondervinden daarnaast problemen met intermenselijke thema’s, waarvoor de oplossingen niet zo voor de hand liggen.

 

Daarom is er Clubgrade!

Benieuwd naar wat Fros
voor jou kan betekenen?

pdf symbool fros

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles