Naast je eigen technische en tactische beheersing van een sport, is het als trainer van groot belang dat je dit op een didactisch verantwoorde wijze kan overbrengen op je leden. Gelukkig bestaan er tal van opleidingen en bijscholingen die jou alle kneepjes van het trainersvak bijbrengen! Wil je als club graag een trainer laten opleiden? We’re in full support!Â
Â
Fros helpt jullie op weg in het opleidingsaanbod binnen het sportlandschap. Â
Gediplomeerde trainers zorgen voor een veilige sportomgeving voor jong en oud
Gediplomeerde trainers creëren een leuke en ontspannen sfeer in de sportclub
Gediplomeerde trainers komen in aanmerking voor tal van subsidies voor sportclubs
Wil je bijleren over sporttraining, sportprestaties, fitheid, reddend zwemmen, beheer van sportinfrastructuur of (jeugd)sportbeleid? Wil je extra competenties verwerven als trainer of sportbegeleider? Is het tijd om je bij te scholen? Dan ben je bij de Vlaamse Trainersschool (VTS) aan het juiste adres: sinds 1994 organiseert en erkent de VTS het hele jaar door kwalitatieve en toegankelijke sportkaderopleidingen. Bovendien is de VTS het enige officiële erkenningsorgaan voor sportkaderopleidingen in Vlaanderen.
Â
Per sporttak zijn er denkcellen en werkgroepen opgericht onder leiding van een Directeur Sportkaderopleiding (DSKO). Die plannen, coördineren en bewaken de opleidingen. Fros is vertegenwoordigd in de denkcellen ju-jitsu, rolschaatsen-skateboard, aikido, sportschieten en klimmen.
Bij de Vlaamse Trainersschool kan je terecht voor:
In meer dan 50 verschillende sporttakken kan je bij de Vlaamse Trainersschool een sporttakspecifieke opleiding volgen. Per opleidingstraject zijn er vier opleidingsniveaus: het basisniveau Initiator, het provinciaal niveau Instructeur B, het landelijk niveau Trainer B en het internationaal niveau Trainer A. Binnen sommige opleidingen is een facultatief niveau Aspirant-Initiator uitgewerkt.
Trainers die zich willen specialiseren in het begeleiden van specifieke doelgroepen zoals G-sporters of sportende senioren, kunnen daarvoor in een aantal sporten een sporttakgerichte opleiding of bijscholingen volgen.
De Vlaamse Trainersschool organiseert al jaren opleidingen voor personen die beroepshalve met de begeleiding of organisatie van sportactiviteiten bezig zijn. Het diploma van Hoger Redder is het enige wettelijke diploma waarmee je als redder in een publiek zwembad of in open water aan de slag kan. Beroepsredders die andere verantwoordelijkheden, functies, taken en opdrachten willen uitvoeren in en rond het zwembad, kunnen daarvoor de opleiding tot Zwembadcoördinator volgen.
De begeleidingsgerichte opleidingen worden georganiseerd om cursisten recreatieve bewegingsactiviteiten te leren organiseren en op een didactisch verantwoorde wijze te begeleiden. De nadruk wordt gelegd op het aspect veiligheid en het stimuleren van mensen om te bewegen. Begeleidingsgerichte opleidingen zijn bijvoorbeeld Multimove- en Sportsnackbegeleider en Bewegingsanimator.
Omdat levenslang leren voor trainers en sportbegeleiders noodzakelijk is, organiseert en erkent de Vlaamse Trainersschool heel wat kwaliteitsvolle bijscholingen in Vlaanderen. Die bijscholingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor trainers, redders en VTS-medewerkers (docenten, DSKO’s, cursusverantwoordelijken en verantwoordelijken voor de sportkaderopleiding bij de Vlaamse sportfederaties).
Â
VTS Plus wil trainers in heel Vlaanderen, ongeacht hun niveau, de mogelijkheid geven om zich blijvend bij te scholen over sporttakoverschrijdende onderwerpen. Daarnaast wil ze diezelfde trainers ook een platform bieden om met andere trainers en docenten in dialoog te treden over verschillende actuele thema’s.
Â
VTS Plus biedt een waaier aan bijscholingen, op verschillende dagen en tijdstippen en verspreid over heel Vlaanderen. Heb je interesse in een bepaalde opleiding die nog niet in de lijst is opgenomen? Laat het ons zeker weten zodat we er rekening mee kunnen houden bij het uitbouwen van het aanbod.
Neem hieronder een kijkje in het aanbod. Je vindt beslist de opleiding die je zoekt!
Ben jij ervan overtuigd dat sportbeoefenaars goed opgeleide trainers en kwaliteitsvolle trainingen verdienen? Wij bij Fros alvast wel! Jaarlijks organiseert Fros verschillende sporttakgerichte opleidingen en bijscholingen in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool, andere sportfederaties en sportclubs.
Bij Fros kan je terecht voor:
Wil je graag een VTS-opleiding organiseren bij jou op de club maar weet je niet waar te beginnen? Say no more! Wij helpen jou met alle plezier op weg.Â
Wil je graag een sporttechnische bijscholing organiseren voor je trainers of leden, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geef ons dan zeker een seintje! Wij brengen je graag in contact met ervaren clubs en trainers die samen met jou een bijscholing op jouw maat kunnen samenstellen.Â
Organiseert jouw club ook een opleiding of bijscholing? Of zouden jullie er graag één organiseren? Laat het ons dan zeker weten!
Gediplomeerde trainers komen in aanmerking voor tal van subsidies voor sportclubs. Zo heeft Fros haar eigen Fros Fonds, waarbij  deelnemende clubs beloond worden voor hun opgeleide trainers en lesgevers, jeugd- en multisport. Hierdoor kan jouw club jaarlijks een subsidie aanvragen voor het opleiden of inzetten van gediplomeerde lesgevers binnen de eigen club.
Â
Naast het Fros Fonds tellen gediplomeerde trainers ook mee in verschillende subsidiereglementen en fondsen van steden en gemeenten.
Â
Daarnaast betaalt Fros ook 50% van het cursusgeld terug na het behalen van je diploma. Als dat geen mooie extra is?
Bij Fros beleef je sport
Bij Fros beleef je sport
Boomgaardstraat 22/B35
2600 Antwerpen
03 286 07 60
Boomgaardstraat 22/B35
2600 Antwerpen
03 286 07 60
Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!
Â
Het Fros team
Get notified about new articles