Inspiratie goede voornemens 2024

Maak werk van die goede voornemens met en op je werk!

Goede voornemens 2024

Inhoud

Het begin van een nieuw jaar brengt vaak de belofte van een frisse start en nieuwe kansen met zich mee. Een van de meest voorkomende, maar vaak uitdagende voornemens, is het verbeteren van jouw gezondheid door meer te bewegen. In een diverse werkomgeving kunnen echter verschillende benaderingen nodig zijn om medewerkers te inspireren en te stimuleren om meer te bewegen. Hier delen we hoe we dit bij Fros aanpakken, zodat het inspiratie kan zijn om ook jouw medewerkers te motiveren hun gezonde (sportieve) voornemens vol te houden!   

Bewustwording creëren

Het begint allemaal met bewustwording. Zo is het belangrijk dat alle medewerkers zich bewust zijn van de fysieke én mentale voordelen van bewegen. Organiseer informatieve sessies, verspreid gezondheidsinformatie en benadruk het belang van een actieve levensstijl. 

 

Zo heeft Frosser Silke tijdens de beleidstweedaagse eind 2023 een teaser gegeven voor het hele Fros-team. Dit is een workshop die Silke binnen bedrijven geeft, i.f.v. gedragsverandering op vlak van meer beweging op de werkvloer. En zo neemt onze algemeen manager Martine sindsdien nog steeds elke keer de trap in plaats van de lift. Op het einde van de workshop werd iedereen gevraagd een commitment te kiezen, dat een eerste stap kan zijn in meer beweging. En wanneer dit in team gebeurt, dan is men geneigd dit ook veel beter en langer vol te houden, want ontstaat er een zekere accountability. 

 

“Bij het nemen van de trap gaat het bij mij vooral over het houden van mijn woord. Het proberen vast te houden aan het goede voornemen en als ik dan al dan niet hijgend boven kom, denk ik bij mezelf: goed gedaan Martine! Je hebt je woord gehouden. Ik vind dus vooral dat ik daardoor dan een ‘goed gevoel’ krijg, mezelf het schouderklopje geef omdat ik mijn belofte heb waar gehouden. Ik sta wél nog steeds eerst heel even voor die lift en dan denk ik telkens weer: neen, dat gaan we niet doen.😊” – Martine  

  

Heb je ook interesse in een workshop voor jou en je collega’s, die de start kan betekenen voor een duurzame gedragsverandering? 

Diversiteit in sportactiviteiten

Iedereen heeft verschillende voorkeuren als het gaat om sport en lichaamsbeweging. Daarom is een gevarieerd aanbod van sportieve activiteiten belangrijk, zodat medewerkers kunnen kiezen op basis van hun interesses en vaardigheden. Denk aan lessenreeksen of initiaties, hardloopgroepen of zelfs fitnessabonnementen.  

 

Het hoeft ook niet altijd heel groots te zijn, of veel geld kosten. Zo ligt er bij Fros een tafeltennisset in de vergaderruimte. Oorspronkelijk begon dit bij een laddercompetitie met alle collega’s. De meesten zijn hier intussen mee gestopt, maar voor enkele collega’s blijft het een dagelijks sportief momentje tijdens de middagpauze die ze niet meer kunnen missen!  

 

Het kan helpen om eerst te proeven van verschillende soorten sport- en spelmaterialen, zodat je als bedrijf kan ontdekken wat er precies werkt. Het is hier te begrijpen dat het niet wenselijk is om alles meteen aan te kopen, daarom heeft Fros ‘Unplug & Play’ in het leven geroepen! Een box vol laagdrempelige sportmaterialen die je als bedrijf voor een periode kan huren, zonder dat je al iets dient aan te kopen en het risico loopt om verloren kosten te maken. 

Sport als teambuilding kiezen

Het aanwakkeren van een gezonde concurrentiegeest kan motiverend werken. Daarvoor zijn teambuildingactiviteiten die gebaseerd zijn op sportieve uitdagingen, de ideale vorm. Dit kan variëren van interne stappencompetities of sporttoernooien, tot het deelnemen aan externe evenementen. Want ook kan het opbouwen van een gezamenlijk doel de betrokkenheid vergroten en een positieve groepsdynamiek bevorderen.

 

Zo hebben wij bij Fros in 2021 deelgenomen aan La Cannibale in Frankrijk (dankzij onze partner Ethias!), en wordt het voor 2024 waarschijnlijk de Urban Walk in Antwerpen. 

 

We weten: deelnemen aan grote evenementen klinkt vaak heel leuk, maar wordt al snel als een hele opgave ervaren: wie gaat dat allemaal regelen? Daarom geven we hieronder enkele tips uit onze eigen ervaring!  

 

  1. Bepaal je doel – Waarom wil je deelnemen aan een evenement? Doe je dit om je organisatie in de kijker te plaatsen, is het een plezante teambuilding voor je personeel of zie je het als netwerkevent voor klanten en partners? Je doel geeft richting aan welk type uitdaging je moet kiezen, de middelen die je ervoor moet uitrekken, de mensen die je erbij moet betrekken (bv. marketing of HR), … 
  2. Bepaal je middelen – Voor iedereen een busreis betalen naar Frankrijk om daar samen de Mont Ventoux op te gaan fietsen klinkt heel mooi maar als je als organisatie hier de middelen niet voor hebt, ga dan op zoek naar activiteiten die wel binnen je mogelijkheden liggen. Zo zijn er tegenwoordig tal van lokale activiteiten die vaak veel toegankelijker zijn. Daarnaast ga je op basis van je middelen ook keuzes moeten maken in bijvoorbeeld transport, verblijf, catering, … Onthoud vooral: iets doen is altijd beter als niets doen! 😉 
  3. Blijf realistisch – Kies je voor een extremere uitdaging, een activiteit in het buitenland of zelfs een event tijdens het weekend? Weet dan dat het erg moeilijk is om iedereen hier in mee te krijgen. Om er zeker van te zijn hoeveel mensen je zal bereiken, kan je op voorhand peilen naar de interesses en op basis hiervan keuzes maken. 
  4. Ga voor teambeleving – Streef ernaar om met een team toe te leven naar een evenement, zowel in de voorbereiding als tijdens het event zelf.  Niets is zo fijn als samen onvergetelijke ervaringen beleven! 

Individuele doelstellingen

Onthoud dat niet iedereen op hetzelfde niveau begint. Moedig daarom medewerkers aan om persoonlijke sportieve doelen te stellen, op maat van hun eigen fitheid, die haalbaar en duurzaam zijn. Dit kan variëren van dagelijkse wandelingen tot wekelijkse trainingen binnen een bepaalde sport. Het delen van deze doelen binnen de groep creëert een ondersteunende gemeenschap. 

 

Zo is Frosser Silke een persoonlijke uitdaging aangegaan door deel te nemen aan een studie van de ULB. Twaalf weken een trainingsschema afwerken, met aan het begin en aan het einde tal van fitheidstesten. Hier is er dus geen specifiek einddoel, maar is het persoonlijke doel: 12 weken 3x per week gaan lopen! Ze zeggen dat het creëren van een nieuwe gewoonte 60 dagen nodig kan hebben. Dit is voor haar dus de ideale periode om hier heel bewust en actief mee bezig te zijn, met de intentie om ook hierna voldoende gemotiveerd te zijn om de gewoonte verder te kunnen zetten. 

 

Want vind jij het ook soms moeilijk om vanuit intrinsieke motivatie te sporten? Denk dan zeker eens na over mogelijke externe manieren, zoals hier, een hele studie die ervan afhangt. 😉 Of zorg voor een collega die jou ‘accountable’ kan houden? Want het fijne hiervan is ook zeker dat men door een persoonlijke uitdaging ook andere collega’s aan het bewegen kan zetten, het is namelijk vaak leuker om met twee of meer te gaan lopen, dan helemaal alleen! Zo kan je op voorhand met een collega afspreken om op een bepaald tijdstip te gaan lopen, wat je uitstelgedrag absoluut buiten spel zal zetten en ervoor zorgt dat jij je effectief aan je voornemen houdt! 

 

En nu horen we jou misschien al denken: ja maar, lopen tijdens de werkuren gaat toch niet zomaar? Dat klopt! Hiervoor is ons laatste puntje dan ook iets wat we absoluut aanbevelen. 

Flexibele planning

Het leven kan hectisch zijn, vooral in een professionele omgeving. Moedig daarom een flexibele aanpak aan als het gaat om sportieve voornemens. Het is het proberen waard om bij de werkgever te vragen naar mogelijkheden voor beweging tijdens de werkdag, zoals korte pauzes voor een wandeling of een gezamenlijk loopje onder de middag. Flexibiliteit op de werkvloer vergroot de kans dat medewerkers hun sportieve doelen kunnen integreren in hun dagelijkse routine! 🙌   

 

Flexibele werkuren hoeft hierbij geen impact te hebben op het effectief aantal gewerkte werkuren, of de resultaten van de medewerker. Sterker nog: het zal de productiviteit alleen maar verbeteren! 

Conclusie

Een gezonde levensstijl bevorderen in een gevarieerde werkomgeving vereist een flexibele en inclusieve benadering. Door bewustwording te creëren, te denken aan diverse sportieve activiteiten, teambuilding en individuele doelen te motiveren, én flexibiliteit te bevorderen, kunnen bedrijven een inspirerende omgeving zijn waarin medewerkers gemotiveerd worden om hun sportieve voornemens waar te maken. 

Een gezonde en actieve start van het nieuwe jaar voor iedereen! 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles