Sporten

Kubb

Haal de Viking in jezelf naar boven!

Kubb

Het populaire uit Zweden afkomstige werpspel kubb is vandaag de dag geen onbekende meer in Vlaanderen! Als mengvorm tussen petanque en bowling, met heel eigen regels, verleidt het spelers van alle leeftijden. Tactiek en strategie zijn even belangrijk als precisie, concentratie en teamspirit! Ideaal dus om te spelen met vrienden en familie. Je speelt kubb het best op een grasveld maar ook op het strand kan je een spelletje kubben. 

 

Waar wacht je nog op? Fros helpt je om de Viking in jezelf naar boven te halen! 

Untitled design

Het Belgisch Kampioenschap Kubb

Wist je dat er een Belgisch Kampioenschap Kubb bestaat? Reken maar van ja! Fros heeft jarenlang het BK Kubb georganiseerd en dit niet enkel voor de professionele kubbers maar ook voor recreanten, vrienden en familie. Het BK Kubb is leuk, gezellig en sfeervol. Ontdek het hieronder met je eigen ogen!

PS: wist je trouwens dat er naast een Belgisch Kampioenschap ook een Europees en Wereldkampioenschap is? 

Meer nog: in 2019 heeft een Belgische ploeg op het WK in Zweden zijn beste beentje voorgezet en het toernooi met vlag en wimpel gewonnen! 

Als dat niet cool is?!

Spelregels kubb

Spreekt zo’n spelletje kubb jou wel aan maar weet je niet waar te beginnen? 

Hieronder leggen we je kort uit wat je nodig hebt en wat de spelregels zijn van kubb.

1. Benodigdheden

Wat heb je nodig om kubb te spelen? 

Je hebt 1 koning, 10 kubbs en 6 werpstokken nodig. 

Benodigdheden kubb 2

2. Het speelveld klaarzetten

Alvorens je kan starten, moet je het veld klaarzetten. Zet een speelveld uit van 8 meter lang en 4 à 5 meter breed. Als je met jongere kinderen speelt, kan je het veld eventueel een beetje verkleinen. Plaats vijf kubbs op elke (denkbeeldige) achterlijn (4m). Dit zijn de basiskubbs. Plaats de koning in het midden van het veld (midden van de denkbeeldige middenlijn).

 

 

Wie mag er beginnen? Om te bepalen welk team mag beginnen, werpt elk team één werpstok richting de koning. Het team dat het dichtst tot bij de koning gooit, zonder hem omver te werpen, mag beginnen. 

3. Mik op de achterste kubbs

Vanaf de achterlijn probeert team 1 met zijn 6 werpstokken de kubbs op de achterlijn van team 2 omver te werpen. 

Team 2 gooit nadien alle kubbs die team 1 omver heeft kunnen werpen, in het speelveld van team 1. De kubbs moeten landen tussen de middenlijn en de achterlijn van team 1. Nadat alle kubbs geworpen zijn, worden ze rechtgezet op de plaats waar ze geland zijn. 

 

Opgelet: gooi je de koning omver? Dan heb je het spel verloren.

4. Eigen kubbs eerst

Team 2 is nu aan zet maar moet eerst de eigen kubbs die in het veld van team 1 staan, omgooien. Pas nadien mogen ze weer mikken op de kubbs op de achterlijn van team 1.

Als team 2 er niet in slaagt om alle kubbs om te gooien die in het veld van team 1 staan, mag team 1 net zo ver het veld in komen, als de kubb zich bevindt in het terrein. De achterlijn van team 1 schuift als het ware een beetje dichter op richting de koning. Vanaf dan mag team 1 telkens van daaruit proberen gooien, net zo lang tot de kubb wel wordt omgegooid.

Het spel winnen

Zo gaat het spel – voor een tijdje – verder. De finale gaat van start wanneer een team alle kubbs van het andere team omver kan werpen. Vanaf dan mag dit team op de koning richten. Kan je de koning omver werpen? Dan win je het spel! Valt de koning al voor je alle andere kubbs omver hebt gegooid? Dan verlies je het spel. 

Samen aan de slag?

Wil je zelf een niet-te-vergeten evenement organiseren of heb je andere prangende vraag? We kunnen niet wachten om jou bij te staan waar nodig! Laat het ons weten en ontdek wat Fros voor jou kan betekenen. 

ballon fros cta

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles