Sporten

Ultimate Frisbee

De sport die zijn naam niet gestolen heeft!

Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee, of simpelweg ‘Ultimate’ genaamd, is even spectaculair als het klinkt. Het is een intensieve en dynamische teamsport die zowel binnen als buiten gespeeld wordt – in een zaal, op het gras of op het strand. Snelheid, tactiek, atletisch vermogen en behendigheid zijn belangrijke elementen in de frisbeesport maar sportiviteit en fair play zijn minstens even belangrijk. Bovendien zijn er bij Ultimate Frisbee damesteams, open teams en gemixte teams. Als vrouw mag je dus in ieder team spelen. Ultimate, nietwaar?

 

Lijkt Ultimate Frisbee wel iets voor jou? Dan ben je bij Fros aan het juiste adres! Wij helpen je zoeken naar een geschikte club of ondersteuning op maat van jouw leden.

Ultimate Frisbee Club winnen de wedstrijd

Spelregels

Bij Ultimate frisbee is het doel om de frisbee te vangen in de eindzone van de tegenstanders. Ultimate Frisbee uitgelegd in 10 eenvoudige regels:

Opleidingen

Heb je een passie voor Ultimate Frisbee en geef je deze passie graag door aan anderen? Dan is een trainersopleiding misschien wel iets voor jou! 

 

Jaarlijks organiseert Frisbee.Vlaanderen in samenwerking met Fros een trainersopleiding voor nieuwe en ervaren trainers. Als nieuwe trainer maak je kennis met de techniek en tactiek van Ultimate Frisbee en leer je de basisbeginselen van EHBO. Als ervaren trainer kan je je verder verdiepen in Gender Equality, jeugdtrainingen, taping, … De topics zijn ieder jaar anders naargelang de behoeften van de clubs en de trainers. 

Ultimate Frisbee oefeningen om de sport te ontdekken

Vind hier jouw club

Bekijk alle Ultimate Frisbee clubs op de website van Sport Vlaanderen.

Ultimate Frisbee regels: Wat zijn ze?

Spirit of the Game

Ultimate Frisbee verschilt van andere ploegsporten vooral door het belang dat gehecht wordt aan het gedrag van de fair play van de spelers, ook wel “Spirit of the Game” genoemd. Omdat je zelf de wedstrijd regelt, speel je spannende, sportieve wedstrijden zonder scheidsrechter en hou je er altijd een positief gevoel aan over. 

Onprofessioneel? Nee, juist super cool! De “Spirit of the Game” maakt van Ultimate Frisbee een heel respectvolle en eerlijke sport waaruit vriendschappen ontstaan.

Ultimate Frisbee in België

In België zijn er twee gewestelijke Ultimate Frisbee federaties en is er één nationale koepel. Sinds 2013 werken Fros en Frisbee.Vlaanderen nauw met elkaar samen voor de sportverzekering van Vlaamse en Brusselse Ultimate Frisbee clubs en voor de organisatie van trainersopleidingen en initiaties. 

Frisbee.Vlaanderen heeft als doel Ultimate Frisbee in Vlaanderen te promoten, uit te breiden en te ontwikkelen. Dit gebeurt door het geven van initiaties, vertegenwoordiging op evenementen, promotie op scholen, aanbieden van trainersopleidingen, samenwerkingen met andere sportfederaties en hogescholen, ondersteuning van tornooien, …

 

Clubs die aansluiten bij Frisbee.Vlaanderen kunnen…

 

  • deelnemen aan trainersopleidingen;
  • deelnemen aan Belgische Kampioenschappen;
  • deel uitmaken van nationale ploegen.

Bovendien is het lidmaatschap bij Frisbee.Vlaanderen het eerste jaar helemaal gratis, inclusief de verzekering van je leden bij Fros

Ontdek Frisbee.Vlaanderen! 

Fédération Belge Francophone de Disque Volant (FBFDV) is de Waalse tegenhanger van Frisbee.Vlaanderen. Clubs uit Brussel kunnen kiezen of ze aansluiten bij Frisbee.Vlaanderen of bij FBFDV. 

 

Ontdenk Fédération Belge Francophone de Disque Volant!

Naast de gewestelijke federaties heb je ook de nationale koepel Belgian Ultimate. Zij staan in voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen en zijn ook verantwoordelijk voor onze nationale ploegen. Belgian Ultimate is ook het aanspreekpunt voor de World Flying Disc Federation en alle internationale tornooien en organisaties. 

 

Ontdek Belgian Ultimate! 

Ben je een doorwinterde speler, wil je een nieuw club opstarten of wil je graag een Ultimate Frisbee initiatie organiseren? Fros helpt je graag op weg! 

Ultimate Frisbee in Belgium

Wat is Ultimate Frisbee?

De Hasseltse club Diabolic Heaven legt het je haarfijn uit in onderstaande video! 

Ultimate Frisbee | Women In Ultimate

Women In Ultimate

In 2021 is Fros in samenwerking van Frisbee.Vlaanderen en met de steun van Sport Vlaanderen een nieuw project opgestart: Women in Ultimate! 

 

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen nog steeds minder aan sport doen dan mannen en dit voornamelijk in de als traditioneel ‘stoer beschouwde’ sporten. Maar waarom? Dit komt grotendeels door de gendernormen die er in onze maatschappij aanwezig zijn. Bovendien ontwikkelen jongens en meisjes zich van jongs af aan verschillend. Dit vraagt om een gedifferentieerde aanpak in de

benadering, begeleiding en omkadering binnen een reguliere clubwerking.

 

Het is met die reden dat het project Women in Ultimate in het leven geroepen is! Het project wil meisjes en vrouwen laten kennismaken met het unieke karakter van Ultimate Frisbee en hen de kans geven om 100% zichzelf te kunnen zijn en hun dromen na te jagen. 

Samen aan de slag?

Wil je zelf een Ultimate Frisbee club opstarten, een niet-te-vergeten evenement organiseren of heb je een andere prangende vraag? 

We kunnen niet wachten om jou bij te staan waar nodig! 

Laat het ons weten en ontdek wat Fros voor jou kan betekenen. 

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles