Sporten

Biatlon

Maak kennis met een unieke sportervaring!

Fros Biatlon

Het is een uitdagende sport. Een sport die al je zintuigen prikkelt. Een combinatie van fysieke inspanning en opperste concentratie. Het is … Fros Biatlon!

 

Fros wat? Fros Biatlon! Sinds 2018 organiseert Fros jaarlijks verschillende Fros Biatlons: een unieke combinatie van lopen en schieten. Laat vooral deze laatste je niet afschrikken, integendeel! De schietproef verloopt 100% veilig en vraagt, in tegenstelling tot de loopproef, een opperste concentratie en scherp oog. Bovendien is er absoluut geen ervaring vereist!

Een biatlon geweer wordt gebruikt tijdens de Fros biatlons.

Wat is een Fros Biatlon?

7 dingen die je moet weten over de Fros Biatlons!

Onze deelnemers tijdens de Fros Biatlon in Antwerpen.

De Belgisch Vuistbal Associatie in actie tijdens 

Fros Biatlon Antwerpen 2022

The full biatlon-experience!

Fros kiest voor de korte sprintafstand, kortom: de full experience! Wat wil dit precies zeggen? 

 

  • Je loopt 4 ronden en schiet 3 ronden, samen goed voor ongeveer 8 km.
  • Per gemist schot loop je een strafronde van 100 meter. Per schietronde kan dit oplopen tot 500 extra meters.
  • Er is tijdsregistratie en je wordt mee opgenomen in het eindklassement.
  • Wanneer je aan minstens 2 biatlons uit de Fros-reeks deelneemt in 2024, maak je kans om deel te nemen aan het Belgisch Kampioenschap Biatlon in het najaar van 2024.

Deelname aan de individuele biatlon kost 21 EUR voor niet-leden en 19 EUR voor Fros-leden. 

Fros Biatlons 2024

De crossbiatlon in Berg (Kampenhout) is geen Fros Biatlon maar telt wél mee voor het Fros eindklassement!

Voor welke Fros Biatlon(s) kies jij in 2024?

No event found!
De Fros Biatlon uitslagen kan je steeds terugvinden.

Nele Vermeulen in actie

Eindklassement en Belgisch Kampioenschap Biatlon

Bij de individuele Fros Biatlons is er tijdsregistratie en wordt er een einduitslag opgemaakt. Naast de einduitslag, kan je ook tijdens iedere individuele Fros Biatlon punten scoren voor het eindklassement dat over de drie wedstrijden heen loopt. De twee Fros Biatlons, alsook de crossbiatlon in Berg (Kampenhout) tellen mee voor het Fros eindklassement. Deze crossbiatlon is een organisatie van Nele Vermeulen, gepassioneerd crossbiatlete.

 

Om in het eindklassement opgenomen te worden, moet je aan minstens twee biatlons deelnemen in 2024. Neem je aan drie biatlons deel? Dan vervalt je slechtste score.

 

Er wordt een eindklassement bijgehouden van de individuele reeksen voor mannen, vrouwen en jongeren (-16 jaar). De top 5 van ieder klassement komt in aanmerking voor het Belgisch Kampioenschap Biatlon in het najaar van 2024. Daar strijdt de top van ieder klassement uit Vlaanderen en Wallonië om de Belgische titel!

Herbeleef Fros Biatlon Antwerpen 2022!

Veelgestelde vragen

Omdat de Fros Biatlons nog niet erg bekend zijn in Vlaanderen, roepen ze vaak nog veel vragen op. Hieronder geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er nog niet tussen? Aarzel dan niet om je vraag aan ons te stellen!

De schietproef tijdens de Fros Biatlons wordt afgelegd met luchtdrukwapens (schieten met loodjes). Dit is zeer laagdrempelig en vormt door de deskundige begeleiding ter plaatse dan ook geen gevaar voor de deelnemers of de omgeving.


De professionele schietwand dempt de impact van de loodjes zodat deze geneutraliseerd worden bij inslag. De wapens maken heel weinig geluid en geven geen terugslag.

Alle deelnemers zijn door Fros verzekerd voor Lichamelijke Ongevallen en BA, in samenwerking met Ethias. Heb je tijdens de Fros Biatlon iets voor? Breng de organisatie ter plaatse dan even op de hoogte of ontdek alles over onze sportverzekering.

Geen ervaring, geen probleem! Deelnemers die niet aangesloten zijn bij een schietclub, moeten verplicht een gratis schietinitiatie volgen ter plaatse. Op die manier maak je onder begeleiding van een gediplomeerde trainer kennis met het wapen en de schietproef en kom je goed voorbereid aan de start.

 

Wist je trouwens dat meer dan 90% van het deelnemersveld geen schietervaring heeft? Je bent dus zeker niet alleen!

Indien je niet aangesloten bent bij een schietclub, is een schietinitiatie verplicht. Maar niet getreurd, de initiaties worden gratis en ter plaatse gegeven. Zorg ervoor dat je minstens een uur voor de start van de wedstrijd aanwezig bent om je initiatie te kunnen volgen.

Nee, het is niet toegelaten om met je eigen wapen te schieten tijdens de schietproef.

Tijdens de Fros Biatlons wordt er geschoten met luchtdrukwapens van het merk Hammerli, type AR20 cal. 4.5mm (.177) enkelschot.

Tijdens de schietproef van de Fros Biatlons wordt er liggend geschoten. Dit geeft de meeste stabiliteit tijdens het schieten.

Nee, het wapen blijft ten allen tijde in de schietzone tijdens de Fros Biatlons.

Deelnemen aan de Fros Biatlons kan vanaf 12 jaar.

Absoluut! De Fros Biatlons zijn er voor iedereen vanaf 12 jaar. 

 

De totale loopafstand blijft beperkt en wordt onderbroken door verschillende schietrondes waarvoor focus en een lage hartslag vereist is. Je hoeft dus geen doorwinterde loper te zijn om deel te kunnen nemen. Ook schietervaring is absoluut geen vereiste! Door de gratis schietinitiaties ter plaatse kom je altijd goed voorbereid aan de start.

Deelnemen aan de Fros Biatlons kost €21. Fros leden betalen slechts €19 voor een individuele deelname.

Er zijn meerdere waves in de loop van de namiddag. Deze worden ingedeeld/gevuld op basis van het moment van je inschrijving.

 

Je kan jouw persoonlijke voorkeur wel doorgeven, we proberen hier rekening mee te houden. Stuur hiervoor een mailtje naar sportschutters@fros.be.

De top 5 van het mannen-, vrouwen- en jongerenklassement van de Fros Biatlons komt in aanmerking voor het Belgisch Kampioenschap Biatlon. Om in aanmerking te komen voor het BK, moet je aan minstens 2 biatlons deelnemen in 2024. Je hebt hiervoor de keuze uit 2 Fros Biatlons en 1 crossbiatlon in Berg (Kampenhout). Je beste 2 scores tellen mee voor het eindklassement.

Biatlon en schansspringen behoren tot de exclusieve sporten die alleen live worden uitgezonden op Eurosport. Voor rechtstreekse verslagen kunnen kijkers deels op tv terecht en volledig via de livestreams op discovery+. De NOS heeft beperkte uitzendrechten en mag alleen (ruime) samenvattingen van deze evenementen vertonen.

Een biatleet is een atleet die deelneemt aan een loopwedstrijd  waarbij deelnemers via een parcours moeten lopen en op sommige plekken op schijven schieten.

Met de steun van ...

Fros Biatlon op jouw bedrijf?

Spreken de Fros Biatlons jou wel aan? Lijkt het je een leuk idee om het concept tot bij jou op de werkvloer te brengen als originele en spannende teambuilding? Laat het ons zeker weten! We bekijken graag de mogelijkheden.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles