Ontdek de spelregels van pickleball

Pickleball wedstrijd

Inhoud

Deze zomer is het tijd om nog een nieuwe sport te ontdekken: pickleball! Deze sport, perfect voor alle leeftijden, combineert elementen van tennis, badminton en tafeltennis. We duiken in de spelregels en beantwoorden vaakgestelde vragen zodat je meteen kunt beginnen met spelen.

Wat is pickleball en waar komt het vandaan?

Pickleball is een snelgroeiende sport die in de jaren 60 in de Verenigde Staten is ontstaan. Het wordt gespeeld met een paddle en een plastic bal met gaten op een veld vergelijkbaar met een badmintonveld, maar met een net zoals bij tennis. Het doel is om de bal over het net te slaan en te zorgen dat de tegenstander deze niet kan terugspelen. Het spel werd oorspronkelijk ontwikkeld als een familiespel maar groeide snel uit tot een populaire sport.

Wat heb je nodig om pickleball te spelen?

Voor pickleball heb je het volgende nodig:

 

  • Paddle: Een paddle is waarmee je slaat. Het is groter dan een pingpongbatje maar kleiner dan een tennisracket.
  • Bal: Een harde plastic bal met gaten, vergelijkbaar met een wifflebal.
  • Net: Een net zoals bij tennis, maar lager geplaatst (op 0,86m in het midden en 0,91m aan de zijkanten).

De basis pickleball regels

  1. Opstelling: De serveerder moet onderhands serveren naar de diagonaal tegenoverliggende servicevak.
  2. Opslag: Het spel begint met een service, en de bal moet eerst stuiteren voordat deze geslagen mag worden.
  3. Doel: Speel de bal over het net en binnen de lijnen van de tegenstander zonder dat de bal door hen teruggespeeld kan worden.
  4. Overwinning: Het spel wordt meestal gespeeld tot 11 punten, waarbij je minstens met 2 punten verschil moet winnen.

Op de website van Pickleball Belgium vind je alle pickleballvelden in België terug. Verder kan pickleball gespeeld worden op een omgebouwd tennis- of badmintonveld.

De naam “pickleball” komt uit de Verenigde Staten en heeft twee mogelijke oorsprongen. Volgens de ene versie is het vernoemd naar de hond van een van de oprichters, Pickles, die vaak achter de bal aanrende. Een andere versie suggereert dat de naam afkomstig is van de term “pickle boat”, wat een gemengde bemanning in de roeisport betekent.

Pickleball groeit snel in populariteit, vooral in de Verenigde Staten. In 2022 speelden meer dan 36 miljoen mensen de sport ten minste één keer. Wereldwijd zijn de cijfers moeilijker vast te stellen, maar de VS blijft het grootste aantal spelers hebben.

Pickleball en padel zijn beide racketsporten, maar ze verschillen aanzienlijk in spelregels, veldafmetingen en uitrusting. Padel wordt gespeeld op een omheind veld dat kleiner is dan een tennisveld en spelers mogen de muren gebruiken tijdens het spel. Pickleball wordt daarentegen gespeeld op een open veld vergelijkbaar met een badmintonveld zonder muren. De bal in padel lijkt op een tennisbal, terwijl pickleball een geperforeerde plastic bal gebruikt.

Een potje pickleball duurt meestal 15 tot 30 minuten, afhankelijk van het vaardigheidsniveau van de spelers.

Een standaard pickleballveld is 6,1 meter breed en 13,4 meter lang, met het net op een hoogte van 0,86 meter in het midden en 0,91 meter aan de zijkanten. 

Bij pickleball moet de service onderhands zijn, en de bal moet diagonaal over het net in het servicevak van de tegenstander landen. De serveerder blijft serveren tot een fout wordt gemaakt. Bij een even score serveer je vanop de rechterkant, bij een oneven score vanop de linkerkant.

Spelverloop

  1. Beginfase: De eerste speler serveert vanuit het rechterservicevak.
  2. Vervolg: Spelers slaan om de beurt de bal over het net tot er een fout wordt gemaakt.
  3. Einde: Het team dat als eerste 11 punten scoort met een verschil van minimaal 2 punten wint de game.

De Keuken: De Cruciale Zone van het Pickleballveld

In pickleball is de zone net achter het net bekend als de “keuken” of de “non-volley zone”. Deze strook van 2,1 meter aan beide zijden van het net is cruciaal voor het spel. Spelers mogen de bal niet volleyen (slaan zonder stuiteren) terwijl ze in deze zone staan. Dit voorkomt agressief spel dicht bij het net en moedigt strategische plaatsing en techniek aan. De keuken vereist precisie en geduld, waardoor het een essentiële tactische component is in elke wedstrijd.

Hoe werkt de puntentelling bij pickleball ?

De puntentelling is vaak het meest complexe aspect van de sport pickleball, omdat je steeds werkt met 3 getallen. Het eerste cijfer is de score van het serverende team, dan volgt de score van het andere team en het laatste cijfer duidt aan wie de opslag heeft (speler 1 of speler 2).

Je kan alleen punten scoren als jouw team serveert. Een spel pickleball wordt meestal gespeeld tot 11 punten, waarbij je met minstens 2 punten verschil moet winnen. 

 

Een 5-3-2 is dus niet enkel een opstelling bij voetbal, maar ook een mogelijke score van pickleball! In dit voorbeeld heeft het team dat serveert 5 punten, het andere team 3 punten en de 2e persoon van het serverende team heeft de opslag.

Waarom pickleball de perfecte zomersport is!

Pickleball combineert fysieke activiteit met strategisch spel en is toegankelijk voor spelers van alle leeftijden. Het is een geweldige manier om actief te blijven en plezier te hebben in de buitenlucht met vrienden en familie. Pak je paddle, zoek een pickleballveld en geniet van deze fantastische sport!

 

Dus waar wacht je op? Probeer pickleball deze zomer en ervaar zelf waarom het zo populair aan het worden is!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles