API: Het eerste aanspreekpunt

API: het eerste aanspreekpunt tegen grensoverschrijdend gedrag

Inhoud

Ongewenst gedrag in de sportclub

Sportclubs hebben een erg belangrijke rol in onze samenleving. Van gezondheid verbeteren tot het creëren van een samenhorigheidsgevoel, de sportclub is voor vele mensen een erg belangrijke omgeving. Jammer genoeg vindt in deze sport setting ook af en toe ongepast gedrag plaats. Denk maar aan de verschillende nieuwsberichten die de afgelopen jaren gepubliceerd zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna 3 op de 4 jonge Belgische sporters in contact komen met minstens 1 keer een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

 

Voor elke persoon en dus sporter zijn grenzen iets anders. Je kan de grenzen van een persoon niet zien en ook voor één persoon kan dit van dag tot dag anders zijn. Wanneer je de grenzen van iemand overschrijdt, schaadt je zijn, haar, of hun integriteit.

 

Sporten zou voor iedereen een leuke en veilige omgeving moeten zijn, hiervoor moet iedereen zijn verantwoordelijkheid opnemen: wegkijken of niet reageren is geen optie!

Het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) onderscheidt vier vormen van grensoverschrijdend gedrag die binnen een sportcontext kunnen voorkomen:

 

  1. Fysiek grensoverschrijdend gedrag
  2. Psychisch grensoverschrijdend gedrag
  3. Seksueel grensoverschrijdend gedrag
  4. Pesten

De rol van een API

Een belangrijke schakel in het voorkomen (en opvangen) van grensoverschrijdend gedrag, is een aanspreekpunt integriteit (API).

 

Veel sportclubs en federaties hebben dit al, maar nog niet iedereen. Toch is het voor Fros belangrijk dat elke club hierop inzet: deze persoon is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die ongepast gedrag heeft gezien of meegemaakt en dit aan iemand wil melden. Door het volgen van een toegankelijke en laagdrempelige opleiding, is de API in staat om op een vertrouwelijke manier met een melding van grensoverschrijdend gedrag om te gaan.

 

Een API heeft geen beroepsgeheim, maar wel een discretieplicht, dit wel zeggen dat hij op een vertrouwelijke manier zal omgaan met de informatie. Echter wanneer het nodig is om bijvoorbeeld hulpdiensten in te schakelen, kan dit. Het belangrijkste is dat je je vertrouwt en veilig voelt bij de API. Hij (of zij) kan helpen bij het maken van een melding, het voorkomen van verdere schade en er mee voor zorgen dat gepaste maatregelen worden genomen om het probleem aan te pakken.

 

Door een (opgeleide) API aan te stellen, geef je als sportclub een krachtig signaal dat je wil inzetten op een veilige en respectvolle omgeving voor alle leden!

Hoe kan Fros helpen?

Ook vanuit Fros kan je rekenen op ondersteuning voor het ethisch sporten. Zo organiseren we jaarlijks opleidingen tot club-API en ook een terugkommoment waarop je je netwerk kan uitbreiden en ervaringen delen.

 

Verder biedt Fros ook de hulp van haar federatie-API aan. Als jouw club geen API heeft, als jij als API graag enkele zaken bespreekt, als jij je veiliger voelt bij deze persoon, … aarzel dan niet om contact op te nemen met Joppe of Micha. Dit kan via mail op joppe.beeckmans@fros.be / micha.vanlessen@fros.be of telefonisch op 0499 21 68 96 (Joppe) /0475 98 19 04 (Micha).

Maak ook kennis met ICES

Het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) informeert, stimuleert en ondersteunt de Vlaamse sportsector om actief te investeren in ethische thema’s die belangrijk zijn bij een kwaliteitsvolle sportbeoefening. ICES beschouwt sport ook als een vormingsgebied waarbinnen we attitudes kunnen actualiseren en morele ontwikkeling stimuleren, dit zowel bij jongeren als volwassenen. De sportwereld, indien ethisch correct geleid in alle geledingen, kan een positieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de samenleving.


In de praktijk pakken ze dit aan door opleidingen en bijscholingen te organiseren, tools aan te beiden, case-ondersteuning te voorzien, … en dit allemaal binnen de thema’s Fair Play, Grensoverschrijdend gedrag en Gender en Seksuele Diversiteit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles