De UiTPAS: de spaarkaart die bijdraagt aan inclusie

Diverse groep kinderen in een sportclub - UiTPAS

Inhoud

In Vlaanderen heeft de UiTPAS zich gevestigd als een waardevol instrument om culturele en sportieve participatie te stimuleren. Deze kaart, die staat voor “Uit Participatie en Sociale Activatie,” heeft niet alleen als doel de deelname aan diverse activiteiten aan te moedigen, maar ook het bevorderen van inclusiviteit, in de context van cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten. In deze blog verkennen we wat de UiTPAS is, voor wie het is bedoeld, en waarom het een effectief middel kan zijn om ook jouw sportclub inclusiever te maken.

Wat is de UiTPAS?

De UiTPAS is een digitale spaar- en voordeelkaart voor cultuur, sport en vrije tijd. Door deel te nemen aan activiteiten kan je punten sparen, die je kan omruilen voor verschillende voordelen als gratis tickets, kortingen of andere cadeaus bij deelnemende partners. Naast het promoten van deelname aan sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten, vermindert het ook de financiële drempel voor mensen met een beperkt inkomen. De UitPAS steunt op een solidariteitsprincipe waarbij zowel de sportclub als lokale overheid inspanningen leveren om activiteiten meer toegankelijk te maken.

Voor wie is de UiTPAS?

Iedereen die wil genieten van sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten kan gebruik maken van de UiTPAS om punten te sparen. Mensen met een beperkt inkomen krijgen een verhoogde tegemoetkoming waardoor de kaart bijdraagt aan inclusie en sociale gelijkheid. Omdat iedereen de UiTPAS kan aanvragen, is er niet noodzakelijk een link met kansarmoede en kan de kaart voor iedereen voordelen opleveren! Sportclubs kunnen ook gebruik maken van de UiTPAS, dit kunnen ze aanvragen op de website

Waarom is de UiTPAS relevant voor sportclubs?

Zoals je kan lezen is de UiTPAS dus een enorm bruikbaar en toegankelijke kaart. Iedereen kan de kaart aanvragen en punten sparen, maar wat maakt nu dat de UiTPAS ook voor sportclubs zo interessant is? We geven jullie 4 goede redenen:

 

 1. Een Toegankelijke Sportclub
  Sportclubs hebben een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde levensstijl, dragen bij aan sociale interactie en helpen om het hoofd even leeg te maken. Het is een enorm belangrijke plek voor veel mensen, maar helaas niet voor iedereen vanwege bijvoorbeeld de financiële drempel. Door de UiTPAS wordt deze drempel een groot deel weggenomen en kunnen ook mensen met een beperkt inkomen deel uitmaken van een sportclub.
 2. Beloningen als Motivator
  Het beloningssysteem van de UiTPAS, waarbij deelnemers punten verzamelen die kunnen worden ingewisseld voor kortingen of geschenken, dient als een extra motivator. Sportclubs kunnen hierop inspelen door extra voordelen aan te bieden aan leden die regelmatig deelnemen aan trainingen, wedstrijden en andere clubactiviteiten. Dit kan niet alleen de motivatie vergroten, maar ook een gevoel van gemeenschap binnen de club versterken.
 3. Samenwerking met Lokale Overheden
  Sportclubs kunnen profiteren van de samenwerking tussen de UiTPAS en lokale overheden. Door deel te nemen aan het UiTPAS-programma, kunnen sportclubs in contact komen met nieuwe leden en tegelijkertijd genieten van de ondersteuning en promotie vanuit de gemeente. Dit versterkt de band tussen de club en de lokale gemeenschap. Elke gemeente heeft zijn eigen richtlijnen rond het financiële luik van de UiTPAS, mail dus zeker jouw gemeente om te weten hoeveel procent van het lidgeld zij bijdragen!
 4. Inclusiviteit als Kernwaarde
  Door te werken met de UiTPAS laat je zien dat jouw club een plaats is waar diversiteit en inclusie wordt gewaardeerd (en verwelkomt). Het kan een positief imago creëren voor de club en zo mensen die je anders misschien niet zou bereiken, aanmoedigen om deel te nemen aan jouw clubwerking.

De UiTPAS en het Fros Fonds

Wist je dat de UiTPAS een plaats heeft in het Fros Fonds? Zo kan je als club punten krijgen als je met de UiTPAS werkt, en zo extra subsidies krijgen. Een goede vijfde reden dus om met deze kaart aan de slag te gaan!

Conclusie

De UiTPAS is dus een instrument waarmee je als club kan deelnemen aan het solidariteitsprincipe, om zo te laten zien dat inclusie en diversiteit welkom zijn bij jouw club. Alle sporters kunnen punten verzamelen en deze inruilen, waardoor het voor iedereen een toegevoegde waarde is! Jouw club en het lokale sportlandschap toegankelijker maken, wegwerken van de financiële drempel voor mensen met een laag inkomen én jouw sportclub extra in de kijker zetten. Dat kan allemaal met de UiTPAS.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Ontdek de spelregels van kubb bij Fros

Ontdek de spelregels van kubb

De zomer is hier, de zon schijnt en het is tijd om naar buiten te gaan voor wat actief plezier! Kubb is een fantastisch buitenspel

SEO tips voor sportclubs

5 SEO-tips voor jouw sportclub

Veel sportclubs merken dat hun online zichtbaarheid te wensen overlaat. Ondanks hun enthousiaste inspanningen om nieuwe leden aan te trekken en evenementen te promoten, blijven

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles