Little Ball Village erkend BMO-concept in Vlaanderen

Ballie de mascotte van Little Ball Village

Inhoud

Het grote succes van Little Ball Village schuilt niet alleen in storytelling, een leuke mascotte en toffe, gemotiveerde lesgevers. Geïnspireerd door het belang van breedmotorische ontwikkeling van kleuters is het een goed onderbouwd concept en dat vindt ook Sport Vlaanderen. Kom hier meer te weten over hun geweldig werking voor kinderen en jongeren van 3 tot 6 jaar!

Wat houdt Little Ball Village in?

Kleuters inspireren door storytelling, wat heeft dat met sport te maken zou je je kunnen afvragen. Little Ball Village is een sterk Vlaams sportconcept waar meer dan 3400 kleuters wekelijks op zoek gaan naar hun favoriete sportclub via het sporttraject. Er zijn de compleet uitgewerkte en fantasierijke beweegverhalen voor de jongste kleuters en een sportspeeltuin om met 7 sporten te experimenteren voor de oudste kleuters. Het einddoel is een goeie sportclubkeuze op basis van de eigen persoonlijke ervaring.

 

Sportclubs kunnen de bij Little Ball Village afgestudeerde kleuters uitnodigen voor een kennismaking of initiatie. Zo stromen de kinderen naadloos door van dit breedmotorische concept naar hun favoriete sport(club)!

 

Little Ball Village wil een stevig ‘fun’dament bouwen waarop kleuters hun verder sportpad kunnen bouwen.

 

Little Ball Village schept de juiste omstandigheden om kleuters te laten groeien. Twee belangrijke aspecten maken het concept uniek. Allereerst door in te zetten op een gevoel van veiligheid en geborgenheid zodat kinderen geen angst en spanning hoeven te ondervinden. Verder wordt er gebruik gemaakt van de verbeelding die kleuters hebben als geen ander! Samen met Ballie (de mascotte) beleven de kinderen een verhaal wat hen aanzet tot bewegen.

Het Little Ball Village sporttraject gaat telkens door op zaterdagvoormiddag onder leiding van 2 lesgevers die elk 8 kleuters begeleiden. De les start steevast met de herkenbare en populaire clubdansjes, gevolgd door het ballenalfabet waarin kleuters de leerlijn van de belangrijkste balvaardigheden onder de knie krijgen. Daarna gaan de kinderen van start met het verhaal en volgen de verschillende oefeningen elkaar op in 1 spannend verhaal.

Ontwikkeling door verbeelding

Ballie in ballonnenland, Rio de Ballineiro, Ballie bij de 3 biggetjes, Ridder Ballie en de brief van de koning… De kleuters en Ballie beleven samen de leukste avonturen. Naast dat het leuk is, draagt brede motorische ontwikkeling ook bij tot een leven lang gezond bewegen. Het programma is ontworpen om motorische vaardigheden en coördinatie te verbeteren: spieren en botten versterken, bijdragen aan een gezond gewicht, een goede groei en ontwikkeling garanderen.

 

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan sociale vaardigheden door samen plezier te hebben en te bewegen, de kinderen leren samenwerken en ontdekken nieuwe sporten en passies. Dit alles draagt ook enorm bij aan het zelfvertrouwen van kinderen. Ook het emotionele en mentale aspect is belangrijk voor Little Ball Village.

 

De lesgevers bezitten een pedagogisch achtergrond maar worden grondig gescreend op hun affiniteit voor kleuters. Leerkrachten met een diploma bachelor kleuteronderwijs hebben een streepje voor omdat ze de kracht van verbeelding hebben meegekregen doorheen hun opleiding. Voeg daaraan toe dat de lesvoorbereidingen lezen als strips voor lesgevers waardoor er magie ontstaat voor kleuters binnen een zorgzame omgeving. Kleuters leren sporten zonder het goed en wel te beseffen.

 

Door de sterke focus op de ontwikkeling van jonge kinderen, erkent Sport Vlaanderen de werking van Little Ball Village als een ‘breed motorisch concept’.

Ballie en de drie biggetjes

Erkenning als BMO-concept

Bij onze noorderburen zijn ze al langer overtuigd van het belang van de brede motorische ontwikkeling en ook in Vlaanderen begint de aandacht voor gevarieerd bewegen te groeien. Met die reden richtte Sport Vlaanderen in 2023 een commissie op die zich buigt over de sportieve, motorische concepten in Vlaanderen.

 

Concepten worden aan verschillende voorwaarden getoetst:

 

  1. Is het aanbod voldoende breed en gevarieerd?
  2. Is er voldoende aanbod: minstens 45’ per les en dit een jaar/sportseizoen lang?
  3. Profileert het concept zich als breed motorisch concept in haar communicatie?
  4. Is het aanbod aangepast op één of meerdere specifieke leeftijdsgroepen?

Vooral de eerste richtlijn, een voldoende breed en gevarieerd aanbod, is belangrijk om te weten wanneer je spreekt over een breed motorisch aanbod en wanneer niet. Om te weten of een aanbod voldoende breed en gevarieerd is, worden de 11 leerlijnen of 12 fundamentele bewegingsvaardigheden afgetoetst.

 

Voldoet het concept aan alle voorwaarden? Dan ontvang je een erkenning van Sport Vlaanderen. Concepten die niet (helemaal) voldoen, ontvangen feedback van de commissie van experten waarmee ze verder aan de slag kunnen.

Piepen bij de buren!

Ook onze noorderburen zetten brede motorisch ontwikkeling hoog op de sport-agenda. Dit wil zeggen dat er voor onze clubs veel inspiratie te rapen valt! Neem zeker eens een kijkje op de website van ‘Kenniscentrum Sport & Bewegen’ en ontdek een trainingscheck, een inspiratiegids en verschillende infographics over het thema brede motorische ontwikkeling.

Geïnspireerd geraakt?

Inspireert het verhaal van Little Ball Village jou ook wel om verder aan de slag te gaan met brede motorische ontwikkeling? Dan ben je bij Fros aan het juiste adres! Van verzekering en financiële ondersteuning tot de erkenning van jouw concept: Fros is jouw multisport-partner in crime!

Duik wat verder in onze website of neem contact op met onze multisportcoach Joppe Beeckmans via joppe.beeckmans@fros.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles