Ontdek de spelregels van kubb

Ontdek de spelregels van kubb bij Fros

Inhoud

De zomer is hier, de zon schijnt en het is tijd om naar buiten te gaan voor wat actief plezier! Kubb is een fantastisch buitenspel dat perfect is voor het hele gezin, ideaal voor zowel parken als stranden. Maar voordat je de koning omver gooit, laten we de spelregels van kubb doornemen en ontdekken hoe je dit spannende spel speelt.

 

Geen zin om te lezen? Download de spelregels van kubb dan hier

Wat is kubb en waar komt het vandaan?

Kubb, vaak beschreven als een combinatie van bowling en petanque, vindt (zo hebben we alvast horen vertellen 😉) zijn oorsprong op het prachtige Zweedse eiland Gotland waar het door de Vikingen zou zijn bedacht. Dit spel, dat al generaties lang wordt gespeeld, wordt steeds populairder wereldwijd. Het origineel kubb spel is eenvoudig genoeg voor kinderen, maar uitdagend genoeg om volwassenen urenlang te vermaken.

Dit heb je nodig om kubb te spelen

Om een partijtje kubb te spelen, heb je een aantal essentiële “materialen” nodig. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

 

 • Kubb blokken: dit zijn de hoofdcomponenten van het spel. Je hebt tien kubb blokken nodig die aan het begin van het spel aan beide uiteinden van het speelveld worden geplaatst.
 • De Koning: dit is het grootste blok en wordt in het midden van het speelveld geplaatst. Het omgooien van de koning markeert het einde van het spel, maar pas als alle kubb blokken van de tegenstander al zijn omgegooid.
 • Werpstokken: je hebt zes werpstokken nodig. Deze worden gebruikt om de kubb blokken van de tegenstander om te gooien. Ze moeten onderhands en zonder rotatie worden gegooid.
 • Markeerpinnen of hoekstokken: deze vier stokken markeren de hoeken van het speelveld. Ze helpen om de grenzen van het veld duidelijk af te bakenen.
 • Veld kubbs: dit zijn geen apart kubbs maar als je tijdens het spel een kubb blok van de tegenstander omgooit, wordt dit blok als veld kubb gebruikt en terug het speelveld in gegooid. Deze moeten rechtop worden geplaatst waar ze landen.

Hoe groot moet een kubb veld zijn?

Een standaard kubb veld is rechthoekig en meet 5 bij 8 meter. Deze afmetingen kunnen variëren voor een mini kubb spel of als je met jongere kinderen speelt. Zorg ervoor dat je een vlakke ondergrond kiest, zoals gras of zand, zodat de kubbs stevig staan.

Je hebt zes werpstokken nodig om kubb te spelen.

 

Een potje kubb kan variëren van 30 minuten tot enkele uren, afhankelijk van de vaardigheid van de spelers en de intensiteit van de competitie.

Het woord “Kubb” komt uit het Zweeds en betekent “houten blok”.

Een standaard kubb veld is 5 bij 8 meter.

Ja, kubb is een sport die strategie en behendigheid combineert, en het wordt wereldwijd gespeeld in zowel informele als competitieve settings. In België is er zelfs een kubbfederatie om het recreatieve spelen naar een echte competitie op te krikken.

De basis kubb regels

 1. Opstelling: Zet de Kubbs (houten blokken) op aan beide uiteinden van het veld, in twee rijen van vijf. Plaats de koning in het midden van het veld.
 2. Teams: Verdeel de spelers in twee teams. Elk team neemt plaats achter zijn eigen basislijn.
 3. Doel: Het doel van het spel is om alle Kubbs van het andere team om te gooien voordat je de koning omver werpt.

Hoe werpen bij kubb?

Bij kubb is de werptechniek essentieel. De werpstokken moeten onderhands en rechtuit gegooid worden, zonder rotatie. Dit zorgt voor een eerlijk en uitdagend spel.

Spelverloop

 1. Beginfase: het eerste team probeert met zes werpstokken de kubbs van het andere team om te gooien. Als een kubb omvalt, wordt deze door het andere team op het speelveld gegooid en moet als ‘veld Kubb’ rechtop worden gezet.
 2. Vervolg: het andere team gooit nu vanuit hun basislijn naar de veld kubbs. Ze moeten eerst alle veld kubbs omgooien voordat ze de basislijn kubbs kunnen aanvallen.
 3. Einde: zodra een team alle kubbs van het andere team heeft omgegooid, mogen ze proberen de koning omver te werpen om te winnen. Pas op: als je de koning omver werpt voordat alle kubbs zijn omgegooid, verliest jouw team onmiddellijk!

Hoe lang duurt kubb?

Een spelletje kubb kan variëren van 30 minuten tot enkele uren, afhankelijk van de vaardigheid van de spelers en de intensiteit van het spel. Het is een perfect tijdverdrijf voor een zonnige middag in het park of een ontspannen dag op het strand.

Waarom kubb de perfecte zomersport is!

Kubb combineert fysieke activiteit met strategie, en kan door iedereen gespeeld worden, ongeacht leeftijd of vaardigheid. Het is een fantastische manier om buiten te zijn, samen te werken en van elkaars gezelschap te genieten. Bovendien is het gemakkelijk mee te nemen naar het park of het strand, waardoor het een ideale activiteit is voor zomerse dagen.

 

Dus, trek je schoenen uit, voel het gras of zand onder je voeten, en geniet van het geweldige spel kubb met je familie en vrienden.

 

Dit zomerse avontuur wacht op jou!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

SEO tips voor sportclubs

5 SEO-tips voor jouw sportclub

Veel sportclubs merken dat hun online zichtbaarheid te wensen overlaat. Ondanks hun enthousiaste inspanningen om nieuwe leden aan te trekken en evenementen te promoten, blijven

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles