Technische trainingen bij Antwerp Spartans

American Football is een erg technische sport: iedere seconde is van tel.

Inhoud

Iedereen is welkom en iedereen is gelijk, dat is het moto van de American Football club Antwerp Spartans. American Football kent verschillende posities die verschillende types lichaamsbouw vereisen maar slechts één aspect is echt van belang: je bent een team player. Bij Antwerp Spartans smeed je banden voor het leven en ga je samen voor één doel. Je staat vaak letterlijk schouder aan schouder tegenover de tegenstander. Alleen is die schouder aan schouder nu eerder “Zoom aan Zoom”. Peter vertelt ons hoe een jonge club als Antwerp Spartans zijn spelers op een heel technisch niveau toch beter maakt tijdens deze tweede lockdown.

 

Wat hebben jullie tijdens de eerste lockdown gedaan om leden in beweging te houden?

 

Peter: tijdens de eerste lockdown hebben we challenges gedaan via onze Instagram pagina. Een challenge was bijvoorbeeld 50 burpees doen. We vroegen dan aan onze leden om dit te doen en te filmen. Er was wel respons maar we merkten dat dit week na week minder werd. Hier zijn we op een gegeven moment dan ook mee gestopt en ook deze lockdown gaan we dit niet opnieuw doen.

 

Hoe proberen jullie leden tijdens deze tweede lockdown in beweging te houden?

 

Peter: nu pakken we het veel technischer aan. American Football is een erg technische sport: iedere seconde is van tel. We hebben een vader en zoon die coach zijn bij de ploeg en die tijdens deze tweede lockdown video’s maken. Ze filmen oefeningen die we normaal op training doen en die leden ook thuis kunnen blijven inoefenen. De oefeningen worden volledig ontleed door ze ook vertraagd weer te geven en alles met een voice-over toe te lichten. Op die manier proberen we onze leden te inspireren. We vragen niet aan leden om dit te filmen en terug te sturen. We gaan ervan uit dat diegene die graag willen blijven bewegen ook wel zullen blijven bewegen.

 

Doen jullie naast deze video’s nog andere dingen?

 

Peter: in American Football wordt er gewerkt met game-tapes, opnames van wedstrijden, die op platformen als Hudl opgeladen worden om ze vervolgens te kunnen analyseren. We hebben het geluk dat onze seniors (vanaf 19 jaar) in oktober nog een oefenwedstrijd gespeeld hebben en dat we hier een game-tape van hebben. Van de vrijgekomen tijd maken we gebruik om de beelden van de oefenwedstrijd via Zoom en in kleine groepjes, afhankelijk van de positie van de spelers, volledig te ontleden en te bespreken: Wat heb ik hier gedaan? Hoe kan dit beter? Enzovoort. Op deze manier kunnen we toekomstige plays hier beter op voorbereiden. Doorheen het jaar hebben we niet de tijd en ook niet de middelen om dit te doen. Met maar twee trainingen per week gaan de trainingen op het veld voor op de trainingen naast het veld.

 

Op deze moment is dit wel een goeie methode om de oudere spelers op een heel technisch niveau beter te maken zodanig we vooruitgang geboekt hebben van zodra we terug kunnen spelen. Ook de coaches kunnen hun trainingsschema’s hierop afstemmen. Het maakt de ploeg in zijn geheel professioneler.  

 

Hudl is een platform waarop ploegen en atleten hun sportvideo’s kunnen opladen, analyseren en met elkaar kunnen delen. In American Football is dit een veelgebruikt platform voor coaches om te categoriseren welke plays ze goed gescoord hebben en aan te duiden wat er wel of niet goed was. In eerste en tweede klasse is het zelfs verplicht om je game-tapes op het platform te plaatsen. In de Verenigde Staten wordt dit platform ook veel gebruikt door atleten die er hun eigen highlights uit verschillende wedstrijden bundelen in één video en delen, om op die manier opgepikt te worden door ploegen. Niet enkel in American Football maar bijvoorbeeld ook in het Belgisch voetbal wordt er met Hudl gewerkt.

 

Houden jullie ook contact met de jongere spelers?

 

Peter: de U19 heeft sinds begin 2020 geen wedstrijden of oefenwedstrijden meer gespeeld, voor hen kunnen we dus geen technische trainingen organiseren zoals voor de seniors. Behalve de video’s en technische trainingen kunnen wij eigenlijk niet veel doen. De teammanagers houden wel contact met hun spelers via groepen op WhatsApp en Messenger. Dit is eerder informeel contact tussen de coaches en de spelers en de spelers onderling.

 

Hoe zien jullie de heropstart van de club?

 

Peter: van zodra we terug kunnen opstarten, gaan we dit ook zeker doen. Wij zijn een jonge ploeg en nemen alle maatregelen erg serieus, we willen zeker geen onnodige risico’s nemen. Tussen de twee lockdowns zijn wij ook opnieuw opgestart en hebben we geen corona-uitbraak gehad in de club. We ontsmetten de ballen en onze handen, dragen mondmaskers voor en na de training, proberen afstand te bewaren waar het kan, delen de groep op in kleinere groepjes volgens leeftijd en zorgen ervoor dat de verschillende groepjes zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Bovendien trainen wij ook het hele jaar door buiten met een zomerstop in juli. Voor onze trainingen zijn we dus niet gebonden aan een indoor locatie.

 

Daarnaast proberen we onze leden doorheen het jaar ook in de fitness te krijgen om hun knieën, enkels, enzovoort te verstevigen. Dit maakt hen minder blessuregevoelig. Hiervoor zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de fitnesscentra.

 

De goesting om terug op het veld te staan is er in ieder geval!


 

Meer weten over Antwerp Spartans?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles