Vraag je energiesubsidie aan voor 15 februari!

Inhoud

De energiecrisis raakt tal van sectoren en organisaties volop in hun werking. Ook bepaalde sportclubs worden geconfronteerd met stijgende energie-uitgaven, terwijl zij hun werking (op een democratische en kwalitatieve manier) zo goed als mogelijk blijven continueren. Het Vlaams Parlement keurde daarom eind december 2022 twee steunmaatregelen voor sportclubs goed.

Financiële ondersteuning voor sportclubs

Eerst en vooral wordt 3 miljoen euro voorzien voor sportclubs die te kampen hebben met stijgende energiefacturen. Deze energiesubsidie is aan te vragen via Fros en moet aangevraagd worden vóór 15 februari 2023 .

 

Daarnaast wordt er ook 50 miljoen euro voorzien voor noodleningen om de liquiditeitsproblemen op te vangen en/of om te investeren in duurzame energie. Op de website van Sport Vlaanderen vind je de informatie over de noodleningen. Deze noodleningen zijn rechtstreeks via Sport Vlaanderen aan te vragen.

Voorwaarden energiesubsidie

Sport Vlaanderen heeft beslist voor wie deze subsidie wel en niet bedoeld is.

 

De energiesubsidies worden enkel toegekend aan sportclubs die voldoen aan al de volgende voorwaarden:

 

  1. De sportclub -of een aan de sportclub sportgerelateerde rechtspersoon- staat rechtstreeks in voor het betalen van de energierekening (gas en/of elektriciteit) van de sportinfrastructuur, of de aan de sport gerelateerd infrastructuur;
  2. De sportclub is in 2022 geconfronteerd met aantoonbare meeruitgaven door de stijgende energiekosten (gas en/of elektriciteit). Dit wordt aangetoond aan de hand van de jaarlijkse energieafrekening, of via een voorschotfactuur;
  3. De sportclub is op het moment van de subsidieaanvraag aangesloten bij de sportfederatie;
  4. De sportclub dient uiterlijk op 15 februari 2023 via de sportfederatie een subsidieaanvraag in;
  5. De sportclub bevindt zich niet in een van de volgende rechtstoestanden: ontbinding, stopzetting, faillissement of vereffening.

Met andere woorden is de subsidie dus bedoeld voor sportclubs die zelf instaan voor het betalen van de energierekening. Als je als sportclub stijgende huurprijzen ondervindt door de stijgende energiefactuur, kom je helaas niet in aanmerking aangezien je zelf moet instaan voor de betaling.


De subsidie kan toegekend worden aan feitelijke verenigingen of aan sportclubs met rechtspersoonlijkheid. Er mag geen sprake zijn van dubbele subsidiëring! Indien je bij meerdere sportfederaties bent aangesloten, vraag je de subsidie één keer aan.

Hoe kan je de energiesubsidie aanvragen?

Je bezorgt ons vóór 15 februari 2023 via mail op joppe.beeckmans@fros.be volgende zaken:

 

  • Ingevuld Excel-sjabloon (‘Aanvraag_Energiesubsidie_Sportclubs’)
  • Documenten om meeruitgaven door energiekosten aan te tonen:
    • Optie 1: een jaarlijkse energieafrekening van de sportclub -of de aan de sportclub sportgerelateerde rechtspersoon- van het jaar 2021 én 2022;
      • Eindafrekeningen ontvangen tot 15 februari 2023 kunnen in aanmerking komen.
    • Optie 2: een voorschotfactuur van de sportclubs -of de aan de sportclub sportgerelateerde rechtspersoon- van een willekeurige maand in 2022 én een voorschotfactuur van dezelfde maand in 2021;
  • Het bedrag wordt gestort op het bankrekeningnummer dat staat opgegeven in het Fros-clubportaal, voor info over de timing zie bijlage.

De zaken die in aanmerking komen zijn de energiefacturen van de sportinfrastructuur zelf, alsook de aan de sport gerelateerde infrastructuur: verwarming en lichten in de kleedkamers, lichten op de parking, kantine, … . Alles wat nodig is om de sport te kunnen beoefenen dus.

 

Via bovenstaande manieren kan je aantonen welke meeruitgaven je ervaart door de stijgende energiekosten. Als je kiest voor optie 2 – ‘voorschotfactuur van een maand uit 2022 en dezelfde maand uit 2021’, wordt het maandelijkse verschil vermenigvuldigd met 12 om zo tot de periode van één jaar (12 maanden) te komen.

 

Of je inclusief of exclusief btw moet doorgeven, hangt van jouw sportclub af. Als je niet btw-plichtig bent, dien je inclusief btw in, omdat je dit niet kan recupereren. Een club die btw-plichtig is dient exclusief btw in, doordat zij dit kunnen recupereren. Heeft jouw club een gemengde btw-plicht? Dan geef je enkel de btw door die niet recupereerbaar is (afhankelijk van het verhoudingsgetal), als de berekening te complex is, kan je ook kiezen om de kosten exclusief btw door te geven.

Vragen?

Indien je vragen hebt over dit proces, aarzel niet om contact op te nemen met Joppe Beeckamans via joppe.beeckmans@fros.be. Hij zal je zo goed als mogelijk trachten verder te helpen.

 

Op de website van Sport Vlaanderen vind je meer informatie en o.a. enkele FAQ’s (veelgestelde vragen).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles