Martial arts in tijden van corona

In afwachting van de heropstart van een contactsport zoals Aikido blijven we als organisatie nadenken over belangrijke thema's zoals jeugdwerking, lerarenopleidingen, digitalisering, ...

Inhoud

Aan het woord zijn Frederik en Jeroen van de Vlaamse Aikido Vereniging (VAV) en Willem van FCS Kali Gent. De VAV is een vzw die zich inzet voor de verspreiding van Aikido in Vlaanderen. Het is dus geen club zoals FCS Kali Gent maar wel een koepelorganisatie. Jaarlijks organiseren ze verschillende federale evenementen (stages) die toegankelijk zijn voor iedereen die Aikido beoefent in België. VAV is vooral actief in het organiseren en plannen van evenementen.

 

FCS Kali Gent is dan weer een club die Filipijnse krijgskunst (Kali, Eskrima of Arnis) onderricht en interpreteert op hun eigen manier zonder afbraak te doen aan de originele stijl. Filipijnse krijgskunst is een krijgskunst met een zorgvuldig uitgekiende opbouw dat de leerling in staat stelt de principes van het gewapend vechten door te trekken naar de ongewapende zelfverdediging. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom van FCS Kali Gent. Je hoeft bovendien geen specifieke achtergrond in een gevechtssport te hebben. 

 

Twee verschillende organisaties vertellen onze hoe zij de lockdowns beleefd hebben.

 

Hoe ervaren jullie als organisatie de lockdowns?

 

Frederik en Jeroen (VAV): We ervaren de lockdowns ten eerste als een soort rustpunt. Doorheen het jaar wordt er veel georganiseerd en gepland. Dit hoeft nu even niet. Het blijft natuurlijk erg jammer dat we niet meer samen kunnen trainen en lessen volgen. Als organisatie ondervinden we gelukkig geen financiële moeilijkheden omdat onze inkomsten en uitgaven niet al te ver uiteen liggen. In afwachting van de heropstart van een contactsport zoals Aikido blijven we als organisatie nadenken over belangrijke thema’s zoals jeugdwerking, lerarenopleidingen, digitalisering, …  

 

Willem (FCS Kali Gent): Bij de eerste lockdown waren de eerste weken nogal stil, heel stil. Het werd snel duidelijk dat een levendige groep zoals de onze zich nogal snel verveelt.

 

Welke alternatieve worden er aangeboden voor jullie leden?

 

Frederik Jeroen (VAV): Alternatieven worden vooral op clubniveau aangeboden omdat bijvoorbeeld leden meer verbinding hebben met hun clubleraar. Via een online kanaal zoals bijvoorbeeld Jitsi Meet en Google Meet werden online lessen opgezet waarbij de leerlingen de instructies van de leraar live kunnen volgen. 

 

Als organisatie brengen we via een maandelijkse nieuwsbrief de clubverantwoordelijken en alle leden op de hoogte van belangrijk nieuws. Zo maakten we reclame voor ‘Dag van de trainer’ georganiseerd door Sport Vlaanderen en de ‘Dag van de sportclubbestuurder’ georganiseerd door de Vlaamse Sport Federatie vzw (VSF).  

 

Willem (FCS Kali Gent): Ik ben op aanvraag van sommige leden mezelf dan maar gaan filmen bij het inoefenen van stick en knife flows/drills. Als je video’s opneemt, zijn de mogelijkheden eigenlijk onbeperkt voor jezelf, maar in deze context moet je wel rekening houden met het niveau van je leerlingen. Ik heb dan ook video’s voor verschillende niveaus.

 

Het is nog niet zo erg lang, maar sedert november weken organiseert FCS Guru Rene Keller uit Duitsland (verantwoordelijk voor FCS Kali in Europa) een International Virtual training, een keer in de week, op dinsdag van 20u tot 21u.

 

Hoe worden deze alternatieven ervaren? 

 

Frederik en Jeroen (VAV): We kunnen zeggen dat deze alternatieven succes hebben. Nieuwe leden die pas met Aikido gestart zijn in september nemen deel aan de online lessen. Dit zijn geen grote groepen, maar we horen dat de mensen het leuk vinden om zo met elkaar in contact te kunnen blijven. Tijdens deze lessen worden vooral individuele oefeningen met de wapens bestudeerd en ingeoefend. Op deze manier is het dus heel interessant om een bepaalde tijd individueel met de wapens te trainen.

 

Willem (FCS Kali Gent): De alternatieven worden vooral door de starters heel fijn bevonden. Op deze manier hebben ze meer tijd om de bewegingen in te oefenen, op eigen tempo.  Een ervaren eskrimador heeft meer nood aan het echte contact met de training partner.

 

Zijn er nog andere ideeën waar jullie de komende maanden graag op willen inzetten?

Frederik en Jeroen (VAV): Het lijkt ons heel interessant om online workshops te volgen en de komende periode blijvend in te zetten op online lessen en de meerwaarde ervan. Aikido is een krijgskunst. Een kunstvorm kent ook theorie en een jargon. Een lezing of podcast over Aikido zou erg interessant kunnen zijn. 

 

Hebben jullie nog tips en tricks voor andere clubs/organisaties?

 

Frederik en Jeroen (VAV): Organiseer zeker een online evenement, training, … om met elkaar in contact te blijven. De verbinding met elkaar behouden is erg belangrijk. Sommige mensen hebben het zonder dat we het weten vaak moeilijk. 

Het is ook een ideaal moment om alle administratie op orde te brengen, foto’s te sorteren of doelen te stellen voor de toekomst.

 

Willem (FCS Kali Gent):  Om een blijvend en goed contact te houden met je leden, open je voor je club best één of meerdere digitale communicatiewegen zoals daar zijn; Whatsapp, Messenger, Facebook en Zoom. In digitale tijden zoals vandaag is dit onomkeerbaar. Ik was er voor de eerste lockdown zelf geen dagelijkse gebruiker van, maar dat veranderde snel na een paar weken.

 

Wat kunnen jullie de clubs die online lessen geven nog aanraden?

Fredrik en Jeroen (VAV):

 

  • Zet enkel de micro van de leraar staat aan tijdens de les, alle leerlingen ‘muten’ de micro. Zo heb je geen last van achtergrondgeluiden.
  • Voor of na de les is het belangrijk om iedereen één voor één te begroeten. Dus laat de participanten één voor één hun micro aanzetten zodat ze de mogelijkheid krijgen iets te zeggen. 
  • Maak een kalender op voor de online lessen. Op deze manier kunnen mensen plannen. 
  • Volg opleidingen, blijf jezelf verdiepen in thema’s die belangrijk kunnen zijn voor jouw club/ organisatie.
  • Neem initiatief in het contact met andere mensen.
  • Vraag hulp waar nodig

 

Meer weten over de Vlaamse Aikido Vereniging? 

Meer weten over FCS Kali Gent? 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

VIP2024-sportclub

Word VIP2024-sportclub!

VIP2024, ben jij al op de hoogte? Onze topsporters stomen zich klaar voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Samen met Sport Vlaanderen, de

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles