Survival met de duikers van Dolphin Buddys

Om de ontwenningsverschijnselen van het niet kunnen duiken tegen te gaan, lanceerden ze tijdens de eerste lockdown een Survival Guide.

Inhoud

Duikcentrum Dolphin Buddys is een duikschool, duikclub en duikwinkel uit Leuven. Ze geloven dat duiken een unieke beleving is voor iedereen. Er worden dan ook heel wat verschillende cursussen gegeven, aan een erg uiteenlopend publiek, met een divers team. Je kan er terecht voor je eerste vinslagen onder water, voor de uitbouw van je carrière in de duikwereld, en voor alles daartussenin. Louise Haaker vertelt ons hoe zij als club het persoonlijk contact en de band met hun leden scherp houden tijdens de eerste en tweede lockdown.

 

Wie is Dolphin Buddys?

 

Louise: naast een bedrijf (duikwinkel) is Dolphin Buddys ook een rasechte vereniging. De club staat bij leden bekend als een leuke bende met een familiaal gevoel, waar gezelligheid troef is. Samen wordt er zowel binnen als buiten gedoken, ontdekken we nieuwe duikplaatsen, trekken we naar Sportoase Leuven voor conditietrainingen en ontmoeten we elkaar ook naast het water om gezellig samen iets te eten en te drinken. Duikers tussen 10 en 15 jaar kunnen terecht in de afzonderlijke jeugdafdeling van de club. Daarnaast bieden we allerhande duikopleidingen, materiaalhuur, persluchtvullingen, initiatieduiken, … aan.

 

Bovendien is Dolphin Buddys een erkend PADI 5 Star Dive Center: een internationale onderscheiding voor het duikcentrum en een kwaliteitslabel voor de opleidingen dat ze met trots dragen.

 

Hoe ervaren jullie de lockdowns?

 

Louise: tijdens de eerste lockdown mocht er gewoon niet gedoken worden, dat is tijdens deze lockdown gelukkig anders. Er kan natuurlijk niet in georganiseerd verband gedoken worden met de club. Bovendien kan en mag er ook niet op veel plaatsen gedoken worden momenteel. Voor de leden is vooral het sociaal contact een gemis, het samen kunnen beleven van je passie.

 

Om te mogen duiken heb je een medische keuring nodig. Tegenwoordig staat er op deze medische keuring ook of je Covid-19 hebt of hebt gehad. Longcapaciteit en longfunctie zijn erg belangrijk voor duikers. Longschade kan dan ook nefast zijn. Omdat het blijvende effect van corona nog niet helemaal duidelijk is, heeft Dolphin Buddys ook heel snel besloten om niet naar oranje of rode duikregio’s te trekken in het buitenland.

 

Welke alternatieven werden er aangeboden?

 

  • CREATIEF! – Survival Guide: om de ontwenningsverschijnselen van het niet kunnen duiken tegen te gaan, lanceerde Dolphin Buddys tijdens de eerste lockdown een Survival Guide met elke middag een tip om met duiken bezig te blijven. Van het spoelen en onderhouden van je duikmateriaal tot het sorteren van je duikfoto’s en -video’s. Een creatieve Survival Guide met een knipoog. Ontdek de Survival Guide!
  •  Theorielessen via Skype: om te leren duiken moet je eerst een theoretische basis leren. Een deel daarvan gebeurt sowieso via afstandsonderwijs maar om kennis te maken met het materiaal, specifieke regelgeving van België, extra aandachtspunten vanuit Dolphin Buddys, … werden er steeds fysieke lessen georganiseerd in het duikcentrum. Deze fysieke lessen geven ze nu via Skype 1-op-1. Op die manier kan je het persoonlijk houden en geef je mensen de kans om vragen te stellen.
  • Ontmoet-momentjes via Skype: ook bij de jeugd was er een groot gemis aan duiken en aan tijd doorbrengen met vrienden. Daarom werd tijdens de eerste lockdown enkele keren, op de dag en het uur waarop er normaal gezien conditietraining is, een ontmoet-momentje georganiseerd via Skype. Er werd niet enkel gesproken over duiken maar ook over hoe iedereen zich voelde, hoe het was op school, … Tussen het babbelen door werden er ook gymnastiek oefeningen gedaan.
  •  Raad en daad: tijdens de tweede lockdown kan en mag er op bepaalde plaatsen nog gedoken worden. Omdat er niet in georganiseerd verband gedoken mag worden, stimuleert Dolphin Buddys om te gaan duiken met een vaste buddy en staan ze hun leden met raad en daad bij: waar gaan duiken? Welke voorwaarden zijn er gebonden aan de locatie? Waar moet je extra aandacht aan besteden? … Sharing = caring!

 

Hoe worden deze alternatieven ervaren?

 

Louise: er komen erg fijne reacties van leden maar het blijft natuurlijk dubbel. Van zodra we weer fysieke lessen kunnen organiseren, zullen we dit zeker doen. Al blijven de online theorielessen wel interessant voor mensen die van ver moeten komen. De leden zijn wel onverdeeld enthousiast dat ze mogen blijven duiken deze lockdown, en maken dan ook gretig gebruik van alle geboden mogelijkheden. We krijgen regelmatig vragen van leden over begeleiding bij een duik of welke route ze moeten volgen op een bepaalde plaats. Het doet ons veel plezier dat onze leden zo enthousiast zijn en hun zelfstandigheid opbouwen.

 

De alternatieven zorgen ervoor dat jong en oud bezig blijven met hun sport en passie. Er wordt betrokkenheid gecreëerd, mensen reageren op Facebook berichten, delen hun ervaring, gaan met elkaar in gesprek… hier draait het voornamelijk om.

 

Zijn er nieuwe ideeën voor tijdens de tweede lockdown?

 

Louise: deze lockdown willen we misschien een reeks maken over duikmateriaal. Daarnaast willen we ook heel graag beelden delen van duikers die nog wel duiken en aan mensen laten weten dat ze op ons kunnen rekenen voor de ondersteuning van hun duiksessies.

 

Heb je nog tips & tricks voor clubs?

 

Louise: ik zou andere clubs aanraden om eens rond te kijken, in hun eigen sporttak maar ook in andere sporttakken: er zijn al heel wat leuke en interessante alternatieven aangeboden. Van kenniscafés tot digitale trainingen tot challenges op sociale media: leden vinden het altijd leuk om bezig te blijven, iets is altijd beter dan niets! Je hoeft niet opnieuw het warm water uit te vinden, je kan zeker een leuke draai geven aan een bestaand concept.


 

Meer weten over Dolphin Buddys?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Delen:

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles