Dat de werking van Voetjebal erg aantrekkelijk is, zal je niet verbazen. Dat het niet enkel een aantrekkelijk maar ook een sterk en onderbouwd concept is voor kinderen van 2 tot 5 jaar, heeft Voetjebal eerder dit jaar nog maar eens bewezen! Net zoals in Nederland, wordt Voetjebal ook in Vlaanderen erkend als een sterk breed motorisch concept. Reden te meer om kennis te maken met deze fantastische werking!
Wat houdt Voetjebal in?
Voetjebal is een voetballend speel- en leerconcept voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van de kracht van voetbal om de motorische ontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Een missie die meer en meer ouders aanspreekt!
“Op een speelse maar gestructureerde manier maken kinderen kennis met de bal” vertelt Raf Caubergh. Raf is de oprichter en zaakvoerder van Voetjebal België. “Alles gebeurt onder leiding van enthousiaste en opgeleide trainers. Bovendien wordt de Q-time tussen kind en ouder versterkt door mama of papa gewoon mee te laten trainen” vult hij aan.
Om de kwaliteit van de trainingen te garanderen, zijn groepen beperkt tot maximaal 11 kindjes. Elke training duurt 45 minuten en vindt steeds indoor plaats. De structuur en inhoud van de trainingen is afgestemd op de leeftijd en leefwereld van de Voetjeballers en draait vooral om het verbeteren van de motorische ontwikkeling.
Sterke focus op ontwikkeling
Voor de jongste Voetjeballers gaat het om zelfverzekerd durven lopen en bewegen, maar ook om een heel aantal handelingen uit het dagelijkse leven zoals gooien en vangen, trappen, springen, evenwicht houden, sluipen en kruipen, … en nog zoveel meer.
Vervolgens wordt er verder toegewerkt richting het kunnen onderscheiden van kleuren, tellen, benoemen en gebruiken van lichaamsdelen en het controleren en behandelen van de bal zoals dribbelen, passen en schieten.
Deze sterke focus op de ontwikkeling van jonge kinderen, zorgt ervoor dat Voetjebal in Vlaanderen één van de concepten is die door Sport Vlaanderen erkend wordt als ‘breed motorisch concept’.
Bij onze noorderburen zijn ze al langer overtuigd van het belang van de brede motorische ontwikkeling en ook in Vlaanderen begint de aandacht voor gevarieerd bewegen te groeien. Met die reden richtte Sport Vlaanderen in 2023 een commissie op die zich buigt over de sportieve, motorische concepten in Vlaanderen.
Concepten worden aan verschillende voorwaarden getoetst:
- Is het aanbod voldoende breed en gevarieerd?
- Is er voldoende aanbod: minstens 45’ per les en dit een jaar/sportseizoen lang?
- Profileert het concept zich als breed motorisch concept in haar communicatie?
- Is het aanbod aangepast op één of meerdere specifieke leeftijdsgroepen?
Vooral de eerste richtlijn, een voldoende breed en gevarieerd aanbod, is belangrijk om te weten wanneer je spreekt over een breed motorisch aanbod en wanneer niet. Om te weten of een aanbod voldoende breed en gevarieerd is, worden de 11 leerlijnen of 12 fundamentele bewegingsvaardigheden afgetoetst.
Voldoet het concept aan alle voorwaarden? Dan ontvang je een erkenning van Sport Vlaanderen. Concepten die niet (helemaal) voldoen, ontvangen feedback van de commissie van experten waarmee ze verder aan de slag kunnen.
Piepen bij de buren!
Ook onze noorderburen zetten brede motorisch ontwikkeling hoog op de sport-agenda. Dit wil zeggen dat er voor onze clubs veel inspiratie te rapen valt! Neem zeker eens een kijkje op de website van ‘Kenniscentrum Sport & Bewegen’ en ontdek welke concepten in Nederland de erkenning binnengehaald hebben.
PS: dat Voetjebal ook in Nederland erkend wordt, zal je vast niet verrassen?
Geïnspireerd geraakt?
Inspireert het verhaal van Voetjebal jou ook wel om verder aan de slag te gaan met brede motorische ontwikkeling? Dan ben je bij Fros aan het juiste adres! Van verzekering en financiële ondersteuning tot de erkenning van jouw concept: Fros is jouw multisport-partner in crime!
Duik wat verder in onze website of neem contact op met onze multisportcoach Joppe Beeckmans via joppe.beeckmans@fros.be