Vanaf 1 januari 2022 wordt de nieuwe WADA-lijst van kracht. Een belangrijke impact is er onder meer voor de wijze van toediening van glucocorticoïden binnen wedstrijdverband.
Glucocorticoïden
Vanaf 1 januari 2022 zijn glucocorticoïden verboden tijdens de in-competitieperiode als zij op volgende wijzen worden toegediend of ingenomen:
- Alle soorten van lokale injecties
- Oraal
- Rectaal
De in-competitieperiode start om 23:59u van de dag die voorafgaat aan de dag van de wedstrijd. Het gebruik van glucocorticoïden via een verboden toedieningswijze tijdens de in-competitieperiode vereist een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN).
Volgende toedieningswijzen zijn wel toegelaten tijdens de in-competitieperiode in normale therapeutische dosis: intranasaal, oftalmologisch, perianaal, dermaal, in het tandkanaal en via inhalatie.
Alle toedieningsvormen van glucocorticoïden zijn toegelaten tijdens de buiten-competitieperiode.
Washout-periode
Na toediening van glucocorticoïden kunnen nog gedurende langere tijd (dagen tot weken) urinaire concentraties van de toegediende stof bereikt worden die aanleiding kunnen geven tot een afwijkend resultaat bij de dopingcontrole. In onderstaande tabel staan de washout-periodes weergegeven voor de verschillende toedieningsvormen en verschillende corticoïden:
Toedieningswijze
Oraal
Intramusculair
Lokale injecties (o.a. peri-articulair, intra-articulair, peritendineus en intratendineus)
Soort glucocorticoïd
Alle glucocorticoïden
Uitgezonderd: triamcinolonacetonide
Betamethason; dexamethason; methylprednisolon
Prednisolon; prednison
Triamcinolonacetonide
Alle glucocorticoïden
Uitgezonderd: triamcinolonacetonide; prednisolon; prednison
Detectietijd
3 dagen
30 dagen
5 dagen
10 dagen
60 dagen
3 dagen
10 dagen
Om het risico op een afwijkend resultaat te verminderen, houden de sporter en de behandelende arts rekening met bovenvermelde washout-periodes. Als een glucocorticoïd binnen deze washout-periode moet toegediend of ingenomen worden, is een TTN nodig.
Opgelet! Bij een periarticulaire of intra-articulaire toediening kan soms ongewild ook een intramusculaire toediening gebeuren. Hou dan rekening met de washout-periode van een intramusculaire toediening.
Een TTN kan ook steeds retroactief aangevraagd worden als de toediening in de buiten-competitieperiode gebeurde. Dit houdt natuurlijk als risico in dat deze aanvraag kan geweigerd worden en de zaak dus via de disciplinaire weg verder zal behandeld worden. Vraag dus indien mogelijk steeds proactief een TTN aan. Krijgt de sporter een TTN toegekend, dan kan hij/zij zonder problemen starten aan de wedstrijd. Bij een weigering kan de sporter niet deelnemen aan de wedstrijd zonder een dopingovertreding te begaan.
Salbutamol
Salbutamol was tot 2022 toegestaan per inhalatie met een maximum van 1600 microgram per 24 uur in maximale doseringen van 800 microgram per 12 uur. Per 1 januari 2022 wordt dit 1600 microgram per 24 uur in maximale doseringen van 600 microgram per 8 uur.
BPC-157
BPC-157 staat op de Dopinglijst 2022 expliciet genoemd als verboden onder de categorie Niet-erkende stoffen. Dit zijn stoffen die nog niet op de markt zijn.
Osilodrostat
Osilodrostat (CYP11B1 remmer) valt onder de categorie Anabolen en is door WADA op de verboden lijst gezet omdat het de testosteronwaarden verhoogt.
Lonapegsomatropine, somapacitan en somatrogon
Lonapegsomatropine, somapacitan en somatrogon zijn toegevoegd als voorbeelden van verboden groeihormoonanalogen.
Heb je hier nog vragen over? Voor meer info kan je steeds surfen naar de website van dopingvrij Vlaanderen of neem contact op met onze collega Geert Alaerts.