In deze aflevering van De Sportclub Coach bespreken we het belang van brede motorische ontwikkeling, of kortweg BMO, en hoe sportclubs hier makkelijk op kunnen inzetten. Experts Tine Sleurs (UCLL) en Joppe Beeckmans (Fros) delen inzichten en praktische tips om trainers en clubs op weg te helpen. In deze podcast beantwoorden we weer 3 concrete vragen waar jouw sportclub mee kan zitten!
Waarom is brede motorische ontwikkeling cruciaal?
Brede motorische ontwikkeling (BMO) is een term die steeds vaker opduikt in de sportwereld, maar wat betekent het precies? Simpel gezegd gaat het om een gevarieerde ontwikkeling van motorische vaardigheden bij kinderen. In deze brede ontwikkeling kunnen we drie grote categorieën van bewegingsvaardigheden maken:
- Locomotorisch – controle over je eigen lichaam en bewegingen
- Objectcontrole – je lichaam gebruiken om een voorwerp te beheersen en sturen
- Rode draad vaardigheden – vaardigheden die doorheen alle bewegingen nuttig zijn, dit zijn zaken zoals evenwicht, ritme, lateraliteit, oriëntatie en tempo
In plaats van zich al op jonge leeftijd te specialiseren in één sport, helpt BMO hen om een brede basis te leggen van twaalf fundamentele bewegingsvaardigheden. Denk aan lopen, springen, klimmen, gooien en vangen. BMO heeft enorm veel voordelen. Dit zorgt niet alleen voor een betere motorische ontwikkeling, maar voorkomt bijvoorbeeld ook blessures, overbelasting en verveling bij jonge sporters.
Wie hoor je tijdens deze aflevering?
In deze aflevering delen Tine Sleurs, docente aan de lerarenopleiding LO bij UCLL, en Joppe Beeckmans van Fros hun expertise.
Tine is naast docente ook een van de drijvende krachten achter Multimove en hielp bij het uitwerken van dit breed motorische concept. Daarnaast schreef ze het boek “Zwemmen zonder zwembad” over de voorbereiding voor de eerste zwemles. Verder zien we Tine ook jaarlijks op de Inspiratiedag Multisport waar ze haar uitgebreide oefeningenaanbod graag deelt in een sessie. Tine is daarom de ideale gast voor dit onderwerp!
Moeten trainers een specifieke opleiding volgen voor BMO?
Veel sportclubs vragen zich af hoe ze BMO kunnen integreren in hun trainingen. Volgens Tine en Joppe hoeft dit niet ingewikkeld te zijn. Een eerste stap is het analyseren van de huidige trainingen: welke van de twaalf bewegingsvaardigheden komen al aan bod? Sportclubs kunnen dan gerichte oefeningen en speelse activiteiten toevoegen om de andere bewegingsvaardigheden aan te spreken en zo de motorische basis van jonge sporters te verbreden.
Bovendien hoeven clubs niet alles alleen te doen! Samenwerkingen met andere sportclubs, scholen of gemeenten kunnen helpen om materiaal en trainers te delen. Initiatieven zoals Multimove bieden ook ondersteuning en inspiratie.
- Online oefeningengids via Fros of via Sport Vlaanderen (Multimovekaft).
- De opleiding Multimovebegeleider bij de Vlaamse Trainersschool.
- Start-to-coach cursussen voor basis didactische vaardigheden.
Hoe kunnen sportclubs BMO gemakkelijk integreren in hun trainingen?
Trainers spelen een sleutelrol in het succes van BMO. Het is daarom aan te raden (maar zeker niet verplicht) dat zij een opleiding volgen om hun didactische vaardigheden te versterken. Er bestaan verschillende opties, denk maar aan de Inspiratiedag Multisport, korte online bijscholingen, opleidingen via de Vlaamse Trainersschool of zelfs de opleiding LO.
Daarnaast zijn er tal van gratis oefenfiches en methodieken online beschikbaar via bijvoorbeeld Fros en Sport Vlaanderen, zodat clubs meteen aan de slag kunnen.
- Maak een overzicht van de bewegingsvaardigheden die al aan bod komen in de trainingen.
- Vul aan met gevarieerde oefeningen en spelvormen voor de bewegingsvaardigheden die nog niet aan bod komen.
- Werk samen met andere clubs of scholen om trainers en materiaal te delen.
Zijn er drempels zoals gebrek aan materiaal of locatie, en hoe los je die op?
Veel clubs maken zich zorgen over een gebrek aan materiaal of geschikte locaties. Maar met wat creativiteit zijn er tal van oplossingen. Trainers kunnen gebruik maken van alledaagse voorwerpen zoals ballonnen, kranten of zelfgemaakte pittenzakjes. Ook het slim inzetten van bestaande infrastructuur – zoals het gebruik van klimrekken op speelpleinen – kan een verschil maken. Daarnaast bestaan er uitleendiensten voor sportmateriaal, zodat clubs niet alles zelf hoeven aan te schaffen. Zelf dingen maken is ook een optie, zo haakte Tine zelf enkele ballen om tijdens de lessen te gebruiken!
Gebruik huis-, tuin- en keukenmateriaal zoals ballonnen en kranten.
Werk samen met andere clubs of scholen voor materiaalruil.
Maak gebruik van gemeentelijke uitleendiensten voor sportmateriaal.
- Ga zelf aan de slag en maak je eigen materiaal.
Conclusie: zet de eerste stap naar een bredere sportbasis
De voordelen van BMO zijn enorm groot: kinderen ontwikkelen zich beter, blijven langer gemotiveerd en bouwen een brede (sport)basis op. Door kleine aanpassingen in de trainingen, gebruik te maken van beschikbare tools en samen te werken met andere clubs of organisaties, kunnen sportclubs stap voor stap helpen bij het verbreden van de motorische vaardigheden van kinderen en jongeren.
Wil je als club ondersteuning bij het implementeren van BMO? Fros helpt je graag op weg. Neem contact op en ontdek hoe je jouw sportclub nog sterker kunt maken!
Over ‘De Sportclub Coach’
Deze podcast is speciaal gemaakt voor sportclubs die zich willen ontwikkelen. Geen saaie theorie, maar concrete tips van experts. Van het plannen van je uitdagingen, over het creëren van een veilig sportclub en het vormen van een hechte community, tot het belang van een veelzijdige ontwikkeling – wij zorgen dat je sterker staat.
Blijf ons volgen en ontdek hoe jouw club kan groeien!
Nieuwsgierig naar meer?
Wil je alle tips en inzichten horen? Luister dan naar de volledige aflevering! In minder dan een halfuur krijg je praktische oplossingen en advies waarmee jouw sportclub écht vooruit kan.